07-03-05

LECTUUR

"Het geheim", roman van
ANNA ENQUIST (Amsterdam 1945), volgde een muziekopleiding en is nu werkzaam als psycho-analtytica.  Zij debuteerde als dichteres. Momenteel één van de bekendste dichteressen in Nederland.
Naast drie dichtbundels schreef ze ook nog een tweetal romans over zaken die voor ieder herkenbaar is, zoals jeugd, gezin, ouderschap, werk, liefde voor de muziek, verlies van dierbaren en het onherroepelijk voorbijglijden van de tijd.
"Het geheim" (De Arbeiderspers - 1997) gaat over een pianiste waarvan haar ex-man vermoedt dat ze naar Amerika verhuisde.  Wanneer hij, vele jaren later,
 leest in de krant dat zijn ex-vrouw, de beroemde pianiste, door ziekte gedwongen, zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën, gaat hij haar opzoeken. 
Doorheen het boek naderen heden en verleden elkaar over een ambitieuze pianiste die de muziek belangrijker vond dan haar huwelijk.
Een roman over de onzegbare kracht van muziek en de ontoereikendheid van de taal, over menselijk tekort en groot verdriet, liefde en ambitie die met alkaar in conflict komen.
Dit boek is een juweeltje van hoe muziek kan beroeren en alle  andere gevoelens overstijgt.
Men moet geen specifiek muziekkenner zijn, Anna Enquist slaagt erin je te boeien en met haar  "muziekale woorden" je oren te strelen.
 

16:45 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.