06-04-05

LEKTUUR

Zopas een prachtige biografie gelezen : "Thuis in de wereld" van JOYCE MAYNARD. 
Na 25 jaar verbreekt de schrijfster het zwijgen dat ze zichzelf opgelegd had over haar jeugdige affaire (ze was pas 18) met de 35 jaar oudere auteur J.D. Salinger, die voor veel literatuurliefhebbers een soort God is.  Zijn bekendste werk "De vanger in het graan" is wereldberoemd. (mij persoonlijk kon hij niet overtuigen).
 
"Thuis in de wereld" is ontroerend en buitengewoon meeslepend en het werpt een verbijsterend licht op de vermaarde kluizenaar (Salinger) die een enorme mentale kracht en macht bezat over vooral veel jongere vrouwen, meisjes nog.
Dit eerlijk levensverhaal waarin haar relatie centraal staat met een 35 jaar oudere man berust op bewondering van haar kant en haar grote wil tot zelfontplooing, waarin ze uiteindelijk ook slaagt.
 
JOYCE MAYNARD schrijft enorm puur en openlijk, niet alleen over zichzelf, maar ook over de invloeden van haar ouders.  Ik bewonder vooral hoe zij zich optrekt aan de positieve dingen in haar opvoeding en hoe onthullend zij spreekt over het negatieve dat ze tracht te begrijpen. 
Een leerrijk boek ook doordat zij de lezer op een eerlijke manier laat meekijken in "The American way of Life"
 
Interessant om weten is dat zij de auteur is van "To die for", dat succesvol werd verfilmd door Gus van Sant met Nicole Kidmen in de hoofdrol en waarin JOYCE MAYNARD zelf een piepklein rolletje vervult als advokate van Kidmen. 
http://www.joycemaynard.com/


11:49 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

The catcher in the ??? Het is vreemd maar een werk als "de vanger in het graan' kan ik me niet herinneren. Ik meen dat ik eens "The catcher in the ????" gelezen heb, hoewel ik me titel niet meer volledig herinner had dat werk wel indruk op mij gemaakt.

Gepost door: G.U.Y. | 07-04-05

The Catcher in the Rye Ik voel me erg vertrouwd (en verwant ) met de keuzes hier op je site. Het zet me aan tot het lezen of bezoeken van een aantal door jou besproken topics. Ik begrijp goed dat Salinger je niet aansprak en dat is m.i. omdat je het in het Nederlands las. Het boek is niet te vertalen.
Geef het boek een tweede kans in het Amerikaans Engels. Ronduit schitterend boek dan vind ik .
Een van mijn all-time favorites !!
Nog veel succes met je ronduit mooie en zeer interessante blog. Ik kom beslist terug.

Gepost door: doeterniettoe | 10-04-05

De commentaren zijn gesloten.