10-04-05

MUSEUM-TENTOONSTELLING

In Museum dr. Guislain - J.Ghuislainstraat 43  Gent loopt momenteel "VERBORGEN WERELDEN" (nog tot 4 sept.2005) en brengt het werk samen van kunstenaars die in het "heimelijke" leven. 
Eén van deze ongewone makers is de Nederlander Gerard van Lankveld, die in zijn woning en tuin het keizerrijk Monera stichtte : schuilplaats voor de wereld buitenaf.
Ook andere "bijzondere en anderszijnde en anderslevende" kunstenaars zoals de Amerikaan Darger waarvan sprake  hierboven bij Dastheater stellen hun "bijzondere wereld" aan de hand van kunstwerken tentoon.
 
Dit museum is gehuisvest in de voormalige psychiatrische Hospice Ghuislain en toont ondermeer werken van psychiatrische kunstenaars die ons "hun" wereld laten zien.
 
Toen ik er voor 't eerst binnenstapte was ik verrast door de rustgevende infrastructuur maar bovenal van de diepe zieleroerselen van mensen die als "outsiders" bestempeld worden maar wiens werken ontroeren, raken en doen nadenken, waarin ieder mens zelfs een stukje van z'n eigen innerlijke vindt.
 
Ik raad iedere kunstminnende stellig aan het psychiatrische apspect naast zich neer te leggen en af te gaan op wat mensen (kunstenaars) beroert en hoe die zogezegde anderszijnden "hun" wereld heel subtiel en kunstig naar buiten brengen, zodanig dat éénieder er zich voor een stukje in herkent. 
 
Een echte aanrader : http://www.museumdrguislain.be/nl/index.html
 
 
 


14:51 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.