10-04-05

THEATER

Ik wil het hier even hebben over het DASTHEATER, mijn voorkeurstheatergezelschap bij uitstek.
Samen met JOHAN DEHOLLANDER en STEF AMPE vormt ARNE SIERENS het DASTHEATER, waarvan deze laatste als tekstschrijver de drijvende kracht is.
 
SIERENS werd geboren te Gent in 1959 en welbepaald in mijn eigen buurt van herkomst : de wijk De Brugse Poort.  Vandaar misschien mijn diep aanvoelen met zijn creaties.
Zijn verbondenheid met die wijk drukt onmiskenbaar een stempel op zijn theaterproducties.
Na zijn middelbare school volgde hij "regie" aan het RITCS en startte nadien als regieassistent bij Gentse theaterhuizen zoals NTG, Arca, Arena).
In vijftien jaar schreef hij een opmerkelijk oeuvre samen zoals "De soldaat-facteur en Rachel"(1986). 
Hij vond een artistieke partner in choreograaf Alain Platel en zo kwam het ver buiten onze grenzen bejubelde "Bernadetje" (1996) tot stand.
Menige theaterganger zal hem ontdekken door zijn "De broers Geboers", "Allemaal Indiaan", "Mijn Blackie", "Niet alle Marokanen...."en laatst nog "Martino" als een soort hommage aan de beroemde,beruchte en nog bestaande sandwiche-bar in de Vlaanderenstraat te Gent.
Ook het formidabele "Massis" (de Gentse krachtspatser) met Johan Heldenbergh in de hoofdrol blijf beklijvend hangen.
Zijn allerlaatste geesteskind "Maria Eeuwigdurende bijstand" speelde zich af op een ijspiste en greep naar de keel betreffende herkentelijkheid.
 
Binnenkort is zijn nieuwste "Darger"aan de beurt (van 26/04 tot 28/05 in Gent en later op tournee)  De lokatie voor Gent is "De Expeditie" op de vroegere ACEC-terreinen.
"Henry Darger" (°1892 - zie ook hieronder bij museum Ghislain)
is 4 jaar wanneer zijn moeder sterft en is 8 jaar als zijn vader hem, wegens onhandelbaar, in een instelling plaatst.  Op zijn 16de ontsnapt hij en trekt zich terug in een flat in Chicago.  Daar zal hij 64 jaar, als eenzaat, wonen en verdient de kost als afwashulp.
Op 80 jarige leeftijd wordt hij naar een verzorgingstehuis overgebracht, waar hij in 1973 sterft. Dan pas openbaart zich het echte leven van Henry Darger....
Pas na zijn dood stoot de huisbaas op een fascinerende maar gewelddadige fantasiewereld, een schat aan verhalen en tekeningen, van en achtergelaten door Darger.
 
DASTHEATER, VOORUIT, MUSEUM Dr. GHUISLAIN en TIME FESTIVAL slaan de handen in elkaar met een programma rond het leven en werk van deze Amerikaanse "outsider ?" kunstenaar
 
Ik heb alvast mijn ticket, want dat belooft.....
 http://www.dastheater.be/overdas.html
 

15:50 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Groot gelijk! Groot gelijk meiske, diene Sierens kent er wat van!!!!

Gepost door: eric | 12-04-05

De commentaren zijn gesloten.