13-04-05

PATRIMONIUM en HISTORIE

HOTEL ARNOLD VANDER HAEGHEN - Veldstraat Gent
rond 1746 opgericht naar de plannen van de Gentse bouwmeester David 't Kindt.
In de 19e eeuw bewoonde de Gentse drukkersfamilie Vander Haeghen dit statige herenhuis.  Bij testament schonk de familie het gebouw aan de stad Gent op voorwaarde dat het als museum zou worden ingericht.
Het bevat de kabinetten van Nobelprijswinnaar voor Literatuur Maurice Maeterlinck (1862-1949) en het Chinees salon, de voornaamste blikvanger.
 
Dit gebouw en de geschiedenis van de familie Vander Haeghen staat centraal tijdens de Veldstraatviering van 9/04 t/m 8/05 :
Universiteitsbibliothecaris FERDINAND VANDER HAEGHEN (1830-1913) verzamelde zowat één miljoen "ephemera" ofte "Vliegende Bladen" ofte "Flyers" zoals we die nu noemen.
Allerhande zaken die niemand wenste of kon bewaren kregen er een aparte stek.
Men kan ze nu nog terugvinden in één van de 3990 archiefdozen uit de Universitaire Collecties.
Precies het banale, het gewone van heel wat stukken (van reclamefolder tot sigarenbandje) maakt dat we een brug kunnen slaan tussen het alledaagse leven en een archiefcollectie die werd aangelegd alsof de toekomst diende om het verleden te bewaren.
 
Pittig detail : Ferdinand Vander Haeghen droeg op zijn zoektocht een speciaal vervaardigde stofjas met aangebrachte sorteerzakjes van de letter A tot Z, zodat hij de gesprokkelde "vliegende bladen" onmiddellijk op zich klasseerde. Ingenieus bedacht toch ?
 
Een 40 min. durende film over de Veldstraat met als rode draad een karikatuurtje vande sprokkelende Vander Haeghen kan men bekijken in het hieronder vermeld Hotel d'Hane Steenhuyse en dit dagelijks vanaf 10 u.
 
Met de ontdekking van deze "Vliegende Bladen" heb ik alweer mijn kennis aangevuld.
 

10:34 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.