14-04-05

LEKTUUR

Ik wou reeds lang wat méér weten over de vrouw achter de schrijfster ANNIE M.G. SCHMIDT die me in mijn jeugdjaren als jeugdschrijfster wist te bekoren met haar gedichten en verhaaltjes zoals "De spin Sebastiaan", "Jip en Janneke", "Ot en Sien", "Abeltje" enz...
In stootte per toeval in de Openbare Bibliotheek op haar biografie "Anna - Het leven van A.M.G.Schmidt" door Annejet Van Der Zijl.(Nijgh & Van Ditmar - Amsterdam 2002).
Naarmate dit 402 blz. tellend boek vorderde en ik het innerlijke, het leven en werk van Annie leerde kennen, steeg ook mijn verwondering en bewondering van een op 't eerste zicht vrijgevochten, gedurfde vrouw, die haar verborgen frustraties, op een soms cynische, maar immer humoristische wijze, aan haar schrijfsels toevertrouwt.
Alleen al de ontelbare verhuizingen door een groot stuk Nederland met een steeds niet te stuiten aanpassingsdrang wekten mijn bewondering.
Toch liep, tussen de regels door, haar hunkering naar het bruisend stadsleven die haar voortdurend inspireerde.  In die rode draad kwam  ik ook steeds mezelf tegen.
Annie M.G.Schmidt, een verwoed en veelzijdig schrijfster en een bewonderenswaardige sterke vrouw is boeiend en uitnodigend weergegeven door Annejet Van Der Zijl die als eerste de beschikking over haar privé-archief kreeg.
Een aanrader voor wie houdt van biografieën en wie ook de literaire en geschiedkundige sfeer wil opsnuiven van onze Noorderburen in de periode van 1909 tot 1995.
Eén citaat van haar als vrijgevochten vrouw viel me toch bijzonder op :
"Een huis is voor een vrouw zo belangrijk.  Het is zelfs zo, dat het begrip huis verweven is met haar erotiek; zodra ze verliefd wordt, begint er ergens in haar een huis, een thuis te groeien" (Annie M.G. Schmidt).
http://www.annie-mg.com/  
 
 


18:45 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Het is niet goed met hem vergaan Terwijl ik je column lees, hoor ik ineens weer het gedicht van de spin uit het hoofd. En hoe vreemd, niet door het opnieuw te lezen. Neen ik hoor het mijn kinderen reciteren terwijl we in de auto ergens heen rijden.

Gepost door: G.U.Y. aka Gwy | 16-04-05

De commentaren zijn gesloten.