02-05-05

LITERATUUR

DE GRAVIN VAN PARMA , het tweede boek dat ik zopas uit heb van SANDOR MARAI gaat alweer over de diepste menselijke gevoelens :liefde, passie, trouw, maar ook verraad en vooral levensfilosofie.
 
Hier vertelt MARAI over de 8 dagen die de legendarische Giacomo Casanova na zijn vlucht uit Venetië doorbrengt in Bolzano.  Hij ontmoet twee mensen die ooit een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven : de graaf van Parma en diens vrouw Francesca waarmee hij een vluchtige affaire had.
Met z'n drieën rekenen ze af met het verleden, elk op hun manier.
 
Dit verhaal zou niet van SANDOR MARAI zijn zonder alweer een boeiende meeslepende "pageturner" te zijn en bovenal met een levensfilosofie waarin ieder zich wel voor een stukje herkent, zoals o.a. volgend citaat van één van de hoofdfiguren uit deze roman :
 
"Ik klaag niet over het oud worden, niets is gevaarlijker dan zelfbeklag : de bron van alle ziekten en menselijk leed.  Wat geweest is, is geweest, het was en is er nog steeds. Het leven zelf houdt het verleden in leven.
Naarmate een mens ouder wordt, lijkt hij zich scherper bewust te worden van de wonderlijke werking van de tijd en krijgt hij gaandeweg inzicht in het juiste verloop der dingen......"
 
 
 

07:49 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.