22-05-05

LEKTUUR

Alhoewel geen jazzkenner mag ik mezelf wel jazzliefhebber noemen.
Een vrouw die me reeds vanaf mijn jeugdjaren fascineert is de Nederlandse jazz-ikoon RITA REYS.
Per toeval ontdekte ik bij mijn wekelijkse rondgang in de stadsbibliotheek een recente biografie ; RITA REYS - LADY JAZZ (uitgeverij Thomas Rap 2004 en samengesteld door haarzelf en Bert Vuijsje).
Ik genoot intens van de muzikale kracht en de levensenergie die er vanuit ging en mijn bewondering voor die nu 80 jarige, maar nog immer zingende en swingende, Grote Dame is er alleen maar op toegenomen.
Vast van plan me binnenkort een paar CD's van haar aan te schaffen.
 
RITA REYS (1924) geldt sinds decennia als de belangrijkste Nederlandse jazz-zangeres en één der beste jazz-vocalisten van Europa.  Onder meer begeleid door haar achtereenvolgende echtgenoten, drummer Wessel Ilcken en pianist Pim Jacobs weerspiegelt zich in haar leven zestig jaar vaderlandse jazz-geschiedenis vanaf het prille begin tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar pionierswerk als Nederlandse jazz-zangeres in Amerika (o.a. met Art Blakey).
Zij treedt nu nog altijd zeer succesvol op met jonge Nederlandse jazztalenten.
 
In dit boek vertelt RITA REYS kleurrijk en openhartig over haar jeugd, haar muzikale loopbaan van Tanger tot New York en over het veeleisende métier van jazz-zangeres.  Jazzjournalist Bert Vuijsje tekende haar verhaal op en voorzag het van historische context.
Met 16 pagina's foto's en een complete discografie.
 
Een echte must voor de liefhebbers !
 
 

17:23 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

wondermooie stem : Rita Reys mooie jazz-stem

Gepost door: lonestar | 22-05-05

De commentaren zijn gesloten.