16-06-05

COMEDY

FREDDY DE VADDER - GEARRANGEERD – humor (laatste try outs - 4 euro)  ▲ top

In deze voorlopig laatste episode van de ‘Freddy saga’ gaat Bart Vanneste (winnaar Humo’s Comedy Cup 2001)dieper in op zijn alter ego, de West-Vlaamse kettingrokende Freddy De Vadder. Als parvenu in het stand up en cabaretwereldje  probeert Freddy op zijn manier om te gaan met wat verwacht wordt van iemand met zijn nieuw verworven status. Licht,decor, kostuums en theatertechniek dienen ‘Gearrangeerd’ te zijn en hij doet zelfs een poging om poëzie de voorstelling in te smokkelen in zijn zoektocht naar het mooiste woord. Verwacht in deze voorstelling een onwezenlijke poging tot zelfverheffing van de vuilbek en heel wat opportunistische duiding bij prangende maatschappelijke thema’s zoals tolerantie, perceptie, geld, reclame… Maar géén paniek! Dit alles uiteraard zonder een greintje gêne!

Spel en tekst: Bart Vanneste; Multimedia : Joost Laperre; Licht: Alexander Ronse; Geluid: Koen Vanneste; Regie en coaching: Han Coucke(Gino Sancti)
Productie : Vzw Busstop i.s.m. Sam Dufour en Lieve Achten

vrijdag 17 juni 2005 telkens om 20u30 - € 4

Wij leerden deze stand-up-comedian een 3-tal jaren geleden kennen tijdens de Gentse Feesten en waren meteen "verkocht" aan zijn typetje.

Je bent VOOR of TEGEN, je hebt maar twee keuzes; een middenweg kent de Westvlaamse Bart Vanneste, alias FREDDY DEVADDERE niet ! 

Wij zijn VOOR !  Ook al omdat hij Gent als woonplaats uitkoos en hier vlakbij woont.

Méér over deze getalenteerde stand-up :

Bart Vanneste begon zijn carrière als grappenmaker bij Studio Kafka (Stubru) in 1995. Later begon hij met z'n typetje Bart Vanneste in het radioprogramma "Microkosmos" om vervolgens met dit personnage de Vlaamse podia onveilig te maken. In 2001 won hij Humo's Comedycup.

 17:14 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-06-05

MUURSCHILDERING

In 2001 werd in de Brabantdam Gent een muur gesloopt zodat je vandaar weer uitzicht hebt op de Nederschelde en het Zuid.
Intussen staan er zitbankjes en is een oorlogsmonument in een zijgevel verwerkt.
Er kwamen daardoor 2 grote blinde gevelmuren vrij en de eigenaars kwamen met de stad Gent akkoord voor het beschilderen van die muren.
De Gentse kunstenaar Jan Van Imschoot is nu begonnen aan een zware opdracht.
Met zijn grote passie voor geschiedenis bestudeerde hij kaarten en prenten over deze historische plek en zijn indrukken zal hij in zijn fresco's verwerken.
Ook beelden van frontsoldaten, het volksleven en de scheiding tussen de burgerij en de hoerenbuurt komen aan bod. Tevens zullen zijn fresco's verwijzen naar het beroemde Lam Gods.
 
Deze werken worden gefinancierd door
Dienst Coördinatie en Dienst Kunsten  Gent
Bijgaande afbeelding toont de stand van zaken op heden. 
 
 
 
 

14:34 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

HISTORISCH

DE KOUTER - GENT
In de Middeleeuwen werden op de Kouter troepen geschouwd, steekspelen georganiseerd en vonden paardenmarkten plaats.
Elk korps der ambachten had er zijn eigen standplaats en telkens wanneer er onregelmatigheden en onlusten losbraken was de Kouter het toneel van de volksvergaderingen.
Later werden ook groots opgevatte ringwedstrijden en ruitersfeesten gegeven op de Kouter en alle officiële feesten gingen er door.
Reeds vanaf 1772 vond er 's zondags een kleurrijke, sfeervolle bloemenmarkt plaats.
De sierlijke kiosk in gietijzer in het midden van het plein dateert van 1878.
Tot op heden kent deze wekelijkse bloemenmarkt enorm succes.
Wat is heerlijker dan 's zondagsochtend zich wakker slenteren tussen kleurige, geurige bloementooi met vrolijke harmonie-klanken ?
(tijdens de zomer laat telkens één van de vele  Gentse Harmonieën haar beste deuntjes horen)
voor méér historische uitleg, zie ook
Kouter is groot tuincentrum"

Van onze medewerkster

Zo'n vijftien handelaars bieden hun bloemen en planten aan op de Kouter in Gent.
© An Nelissen
Elke zondagvoormiddag wordt de Gentse Kouter omgetoverd in een groene oase vol bloemen. Een vijftiental bloemen- en plantenkwekers stallen hun kleurrijke koopwaar uit op het plein. De muziek van de harmonie in de muziekkiosk en de oester- en wijnbar in de Blauwe Kiosk maken de gezellige sfeer compleet.

DE geschiedenis van de Gentse bloemenmarkt gaat terug tot de achttiende eeuw. De eerste bloemenventer op de Kouter was Toontje Verstuyft. In 1772 kwam hij op het idee om op het plein zijn bloemen aan de man te brengen en hij kreeg al snel concurrentie. De locatie die Toontje uitkoos, was zeer strategisch gelegen. De Kouter was het middelpunt van de traditionele zondagswandeling van de jeugd en de gegoede burgers. Het plein groeide in de negentiende eeuw uit tot een typische ontmoetingsplaats. Daarom liet de Gentse stadsarchitect Adolphe Pauli er in 1878 een muziekkiosk bouwen. Ook de Blauwe Kiosk, een krantenkiosk die nu getransformeerd is tot een oester- en wijnbar, dateert uit die periode.

In 1900 verdiende Gent de titel bloemenstad. Er waren toen ongeveer 200 sierteeltbedrijven in de Arteveldestad. Door de verstedelijking zijn de kwekerijen naar de omliggende gemeenten uitgeweken. ,,Een sierteeltbedrijf neemt meerdere hectaren in. En die vind je niet zomaar in Gent", zegt Ronny De Wilde, de voorzitter van de Gentse vereniging van bloemenhandelaars. Toch zijn er nog steeds sporen van het rijke bloemenverleden van de stad. Zo houdt de Gentse azalea nog steeds stand op de vijfjaarlijkse Floraliën.

Bijna elk bloemenbedrijf op de Kouter is een familiebedrijf. Ze hebben allemaal een lange voorgeschiedenis. ,,Ik ben net niet op de Kouter geboren", vertelt Godelieve Vandervennet. ,,Ik ben geboren in december 1946 en de volgende maand stond mijn vader hier met een kraam. Zelf verkoop ik hier al 45 jaar bloemen en planten."

De voorbije decennia is er heel veel veranderd op de bloemenmarkt, vinden de verkopers. Er worden nu meer buiten- dan binnenplanten aangeboden. Maar ook de kramen zijn geëvolueerd. Enkele decennia geleden waren de grootste kramen zeven meter lang. Nu nemen de kleinste kramen twintig meter in beslag.

De smaak van de kopers is drastisch veranderd. ,,Vroeger kochten mensen echte kamerplanten zoals ficussen en bromelia's. Vandaag willen ouderen vooral bloeiende planten. Orchideeën verkopen als zoete broodjes. Ze bloeien maanden lang en vragen weinig onderhoud."

Orchideeën vormen, samen met hortensia's, de paradepaardjes van de kwekers. Iedereen wil de mooiste, de grootste en de meest zeldzame soorten aanbieden. Gestreepte orchideeën of witroze hortensia's met de romantische naam I love you kiss ? Het lijkt een gril, maar op de bloemenmarkt vind je het wel. ,,De diversiteit op de bloemenmarkt vind je nergens anders. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding zeer goed. Dat is allemaal te danken aan de scherpe concurrentiestrijd", zegt Robert Van Bockstael, een verkoper van buitenplanten.

Behalve plantenliefhebbers bezoeken ook toeristen de bloemenmarkt. Nederlanders en Fransen komen hier de sfeer opsnuiven. Die zit er pas goed in als de harmonie begint te spelen. Voor het concert komt de belleman de lokale evenementen aankondigen, een Gentse traditie die toeristen wel smaken. ,,Wat ik zo leuk vind aan de bloemenmarkt, is de gezelligheid. In Nederland sterft alles uit op zondag, maar hier leeft het", zegt Coriet, een Nederlandse toeriste. Zelfs fans van de Britse tv-kok Jamie Oliver vinden de weg naar de bloemenmarkt. Voor zijn oosterse recepten komen klanten op de kruidenkraampjes af, die een brede waaier exotische kruiden aanbieden.

De bloemenmarkt krijgt alsmaar meer concurrentie van tuincentra en warenhuizen. Toch twijfelt niemand eraan dat de markt er over twintig jaar nog zal zijn. ,,Onze klanten stellen de kwaliteit van de planten voorop. Het aanbod aan verse bloemen en planten is niet te vergelijken met dat van een tuincentrum'', klinkt het. ,,Wij bieden ook een betere service. We hebben een persoonlijk contact met de klanten en stoppen de planten in een mooie verpakking. Als kwekers kunnen wij de klanten ook deskundige uitleg geven. Een pluspunt van de markt op de Kouter is dat de kramen gesorteerd zijn. De snijbloemen vind je achter de buitenplanten en de binnenplanten staan dicht bij de Blauwe Kiosk. Eigenlijk is de Kouter een groot tuincentrum."

Bloemenmarkt dagelijks van 7 tot 13 uur op de Kouter in Gent. Uitgebreide markt op zondag.
14:12 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-06-05

LITERATUUR-BIOGRAFISCH

De TV-uitzending in verschillende afleveringen "De Stanley-route"(4TV), waaraan bekende mensen uit de sport-, theater-, muziek- en politieke wereld deelnamen (zij verbleven o.a. bij de Masaï-stam) en waarbij dezelfde route destijds ook Stanley aandeed, boeide mij dermate dat ik op mijn wekelijkse zoektocht door de stadsbibliotheek aangetrokken werd door
 
"De blanke Masaï" een biografie van Corinne Hoffmann
De Zwitserse Corinne Hofmann ontmoet tijdens een vakantie in Kenia de man van haar dromen, de Masaï-krijger Lketinga.
Zijn schoonheid maakt diepe indruk op haar en ze besluit haar vertrouwde leven op te geven en terug te reizen naar het betoverende Kenia om daar samen met Lketinga een toekomst te bouwen.
Ze trouwen en Corinne geeft zich volledig over aan de riten en de gebruiken van de stam en geniet intens van de prachtige natuur.
De geboorte van hun dochtertje Napirai lijkt de bekroning op hun geluk.
Maar Corinne wordt echter geconfronteerd met hongersnood, malaria en een steeds knellende sociale controle.  Bovendien blijkt haar echtgenoot buitensporig jaloers.
Na vier jaar neemt Corinne een uiterst moeilijke beslissing : samen met haar dochtertje verlaat zij de stam.
 
De Blanke Masai is het verhaal van Corinnes droom van Afrika, die zij ondanks de afloop onverminderd diep koestert.  Op een warme manier schrijft zij over haar fascinerende belevenissen.
 
Corinne Hofmann, geboren te Thurgau, 1960, is het kind van een Franse moeder en een Duitse vader.  Zij woont momenteel met haar dochter in Zwitserland.  Met haar schoonfamilie in Kenia is een band blijven bestaan.
 
Een prachtig boek waarin de liefde voor Mens en Natuur centraal staat !
 
 
 
 
 
 
 
 

09:44 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |