08-07-05

LITERATUUR

Ik had reeds weken geleden een boek gereserveerd bij de Stadsbibliotheek en laat deze kanjer van 543 blz, NU vrijkomen, vlak voor ons vertrek op jaarlijkse vakantie.
Wetende dat men een gereserveerd boek niet langer dan 3 weken mag bijhouden zag ik dit dus niet zitten maar ik vergiste me schromelijk in
 
"DE SCHADUW VAN DE WIND" van CARLOS RUIZ ZAFON
 
en speelde het klaar om in één week tijd dit lijvig boek uit te lezen, of beter gezegd te verslinden.
 
DE SCHADUW VAN DE WIND bekroond met de prijs van de Spaanse boekhandel speelt zich af in het decor van Barcelona, ten tijde van het grauwe Franco-regime.
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken.  Hoofdpersonnage Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen.
Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien.
Hij mag een boek uitzoeken en kiest voor "De schaduw van de wind" door een zekere Julian Carax en het boek laat hem en z'n leven niet meer los.
Merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen waarop hij verliefd wordt,  deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.
 
Dit lijvig werk is zo boeiend, intelligent en bij wijlen poëtisch geschreven en met zoveel liefde voor het prachtige Barcelona dat je als lezer onbewust wordt opgeslorpt en als het ware deelgenoot ervan wordt.
 
CARLOS RUIZ ZAFON (1964) leeft in Barcelona en Los Angeles.
Met deze roman bereikte hij zijn internationale doorbraak.  Het boek is reeds in meer dan vijftien landen verkocht en heeft een wereldwijde oplage van meer dan 1 miljoen exemplaren.
 
Ik dacht het bij Dan Browns "De Da Vinci Code" en "Het Bernini Mysterie" wel gehad te hebben, doch met deze jonge, talentvolle RUIZ ZAFON gaan er alweer deuren open naar hoogstaande wereldliteratuur.
Daarbij staat op deze pageturner geen sexe, waarmee ik bedoel dat het zowel voor vrouwelijke als mannelijke leesfanaten een echte must is.
 
2004 uitgeverij Signature/Utrecht
www.signa.nl   

17:21 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.