31-07-05

FILM

RAY (2004), het inspirerende en buitengewoon levensverhaal van RAY CHARLES,
sleepte 2 Oscars in de wacht, o.a. voor "Beste Acteur" dankzij de ongelooflijke prestatie van JAMIE FOXX.
 
RAY is een meeslepende en onvergetelijke film die je helemaal opbeurt.
Een boeiend verhaal, uitstekend acteerwerk en fantastische muziekscènes worden verweven tot een mooi geheel, een prachtige hommag aan de talentvolle RAY CHARLES, de vader van de R & B.
 
Een sfeervolle prent waarvan ik mateloos genoot op DVD in deze komkommertijd.
 
Meer over acteur JAMIE FOXX, die zich o.a. in "The Colleteral" (met Tom Cruize) liet opmerken door zijn natuurtalent :
 
Date of birth (location)
13 December 1967
Terrell, Texas, USA
Mini biography
Jamie's mother, Louise, was an adopted child. When her marriage to his... (show more)
Sometimes Credited As:
Eric Bishop

Actor - filmography
(In Production) (2000s) (1990s)

  1. Damage Control (2007) (announced)
  2. Dreamgirls (2006) (pre-production) .... Curtis Taylor Jr.
  3. Miami Vice (2006) (filming) .... Det. Ricardo Tubbs
  4. Jarhead (2005) (post-production) .... Sgt. Siek

  5. Stealth (2005) .... Henry Purcell
  6. Ray (2004/I) .... Ray Charles
  7. Collateral (2004) .... Max
  8. Breakin' All the Rules (2004) .... Quincy Watson
  9. Redemption: The Stan Tookie Williams Story (2004) .... Stan 'Tookie' Williams
  10. Shade (2003) .... Larry Jennings
  11. Ali (2001) .... Drew 'Bundini' Brown
  12. Date from Hell (2001)
  13. Bait (2000) .... Alvin Sanders
    ... aka Piégé (Canada: French title)

  14. Any Given Sunday (1999) .... Willie Beamen
  15. Held Up (1999) .... Michael
  16. The Players Club (1998/I) .... Blue
  17. Booty Call (1997) .... Bunz
  18. "The Jamie Foxx Show" (1996) TV Series .... Jamie King
  19. The Great White Hype (1996) .... Hassan El Ruk'n
  20. The Truth About Cats & Dogs (1996) .... Ed
  21. "C-Bear and Jamal" (1996) TV Series (voice)
  22. Toys (1992) .... Baker
  23. "In Living Color" (1990) TV Series .... Various (1991-1994)

    Filmography as: Actor, Writer, Producer, Composer, Director, Miscellaneous Crew, Himself, Notable TV Guest Appearances

22:44 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

FILM

THE HOUSE OF FLYING DAGGERS van Zhang Yimou, zowel Oscar- als Golden Globe Nominatie (2004).
Ik leerde de cineast kennen via zijn prachtige "Het Rode Korenveld", "De Rode Lantaarns" e.a.
http://www.sensesofcinema.com/contents/directors/02/zhang...
Het was mijn eerste kennismaking met films van Chinese makelij.  Vooral de humane diepgang en de felle kleurschakering waarin "rood" de hoofdrol had, spraken me direct aan. 
 
In THE HOUSE OF FLYING DAGGERS kunnen we opnieuw de prachtige kleurschakeringen als symbool van levensphases en menselijke emoties bewonderen.
Aanvankelijk  legde ik de link met Yimou's Crouching Tiger en Hidden Dragon, maar algauw ondervond ik dat ik deze film moest loshaken van de vorigen en ten volle moest genieten van het verhaal, de vertolking, de aparte fotografie en de schitterende kleuren.


Het verhaal speelt zich af in het China van de 9de eeuw. 2 soldaten Jin en Leo krijgen de opdracht om de leider van het “House of the Flying Daggers”, een revolutionaire groepering, op te sporen. Leo denkt dat Mei, een mooie blinde danseres, de dochter van deze leider is. Om haar vertrouwen te winnen gaat Jin undercover. Hij doet zich voor als een sympathisant voor hun zaak. Samen vertrekken ze dan naar het hoofdkwartier van het “House of the Flying Daggers”. Wat echter niemand kon voorzien is dat Mei en Jin onderweg verliefd worden op mekaar. Wanneer Jin dan om Mei te beschermen zijn eigen soldaten moet vermoorden en Mei gevraagd wordt om Jin te vermoorden, staan ze door hun verdeelde loyaliteiten voor een zwaar dilemma.
Regisseur : Zhang Yimou
Acteurs : Zhang Ziyi , Takeshi Kaneshiro , Andy Lau , Song Dandan
Genre : Actie / Romantiek
Duur : 2.00
Release Datum : 24-11-2004
De Officiële Site van de film House of Flying Daggers

09:38 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-07-05

GENTSE FEESTEN

Ik zou geen echte Strop zijn indien ik geen melding maak van de Gentse Feesten, hier in mijn blog.
Wie deze feesten linkt aan worstenkramen en plat vertier, heeft het helemaal mis.
De Gentse Feesten zijn inmiddels uitgegroeid tot het grootst Europees Cultureel Volksfeest dat zo maar even 10 dagen duurt.
 
Ik heb  vandaag al mijn eerste culturele beleving achter de rug en wil het hier even hebben over de Oude Vismijn aan het Veerleplein.
Deze Gentse Vismijn was destijds de grootste overdekte vishal van Europa.
Gelegen enerzijds aan de Leie, anderzijds aan de Lieve, meerden de vissersboten er aan, waarbij de vis ter plekke werd geveild.
 
Na het verdwijnen van haar functie, kende dit prachtig barok-gebouw een paar oninteressante bestemmingen zoals een autoparking met tankstation en later een bowling.
De laatste jaren stond het te verloederen nadat de plannen van een bouwprojector de mist in gingen.  Een actief en Gent-minnend buurtcomité zette er haar schouders onder en de Stad Gent verwierf uiteindelijk het erfpacht.
 
Een nieuw project is in wording en de nieuwe bestemmingen van de Oude Vismijn worden waarschijnlijk een toeristische dienst, een restaurant en de mogelijkheid om rondom het gebouw, half open, half beglazing, te kunnen wandelen op de samenvloeiing van Leie en Lieve.
 
meer over de Gentse Feesten :http://www.gentsefeesten.be/





17:48 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

12-07-05

MUZIEK EN FEEST

Zondag 10 juli jl. trakteerde het Gents Stadsbestuur, in 't kader van FEEST VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, haar inwoners op een uniek openluchtconcert (aan St.Jacobs).
 
"HOMMAGE AAN BRAM VERMEULEN" met muziekmensen Jan Hautekiet (toetsen), Roy Bakker (percussie), Peter Wassenaar (bassen), Wigbert Van Lierde (gitaar en zang).
En als vocalisten : Eva De Roover en Gerry De Mol, Fay Lovsky, Mich Walschaerts (Kommil Foo), Roland, Maarten Van Roozendaal en last but not least Brams dochter Katarina Vermeulen.
 
Er was veel opkomst met vooramelijk een dankbaar publiek die meewiegend genoot van zowel de vrolijkheid als de tristesse van Bram Vermeulens repertorium.
Dochter Katarina is een openbaring en zong de levensliedjes van haar vader met eigen timbre als eer aan een veel te vroeg gestorven woord- en zangkunstenaar.
't Was toch een beetje alsof Bram zelf goedkeurend toekeek.....
 
 

09:13 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-07-05

LITERATUUR

Ik had reeds weken geleden een boek gereserveerd bij de Stadsbibliotheek en laat deze kanjer van 543 blz, NU vrijkomen, vlak voor ons vertrek op jaarlijkse vakantie.
Wetende dat men een gereserveerd boek niet langer dan 3 weken mag bijhouden zag ik dit dus niet zitten maar ik vergiste me schromelijk in
 
"DE SCHADUW VAN DE WIND" van CARLOS RUIZ ZAFON
 
en speelde het klaar om in één week tijd dit lijvig boek uit te lezen, of beter gezegd te verslinden.
 
DE SCHADUW VAN DE WIND bekroond met de prijs van de Spaanse boekhandel speelt zich af in het decor van Barcelona, ten tijde van het grauwe Franco-regime.
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken.  Hoofdpersonnage Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen.
Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien.
Hij mag een boek uitzoeken en kiest voor "De schaduw van de wind" door een zekere Julian Carax en het boek laat hem en z'n leven niet meer los.
Merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen waarop hij verliefd wordt,  deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.
 
Dit lijvig werk is zo boeiend, intelligent en bij wijlen poëtisch geschreven en met zoveel liefde voor het prachtige Barcelona dat je als lezer onbewust wordt opgeslorpt en als het ware deelgenoot ervan wordt.
 
CARLOS RUIZ ZAFON (1964) leeft in Barcelona en Los Angeles.
Met deze roman bereikte hij zijn internationale doorbraak.  Het boek is reeds in meer dan vijftien landen verkocht en heeft een wereldwijde oplage van meer dan 1 miljoen exemplaren.
 
Ik dacht het bij Dan Browns "De Da Vinci Code" en "Het Bernini Mysterie" wel gehad te hebben, doch met deze jonge, talentvolle RUIZ ZAFON gaan er alweer deuren open naar hoogstaande wereldliteratuur.
Daarbij staat op deze pageturner geen sexe, waarmee ik bedoel dat het zowel voor vrouwelijke als mannelijke leesfanaten een echte must is.
 
2004 uitgeverij Signature/Utrecht
www.signa.nl   

17:21 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-07-05

Filosofische bedenking

Onze jaarlijkse vakantie staat voor de deur; ik laat me stilaan psychisch en fysisch uitbollen als voorbereiding op onze onderdompeling in moeder Natuur.
Straks laat ik me opslorpen door het Sauerland en de Eifel, gooi ik dagelijkse patronen uit mijn hoofd, wil ik iedereen, heel even, vergeten......krijgt "tijd" voor mij een poëtische waarde......
 
                                                    laat de aarde
                                                    voor wat ze is
                                                    als de zon
                                                    de maan
                                                    blijft beschijnen en
                                                    ons dag en nacht schenkt
 
                                                    laat de aarde
                                                    voor wat ze is
                                                    als de seizoenen
                                                    rondjes draaien en
                                                    onze lijven voeden met
                                                    liefde en melancholie
 
                                                    laat de aarde
                                                                                                       voor wat ze is
                                                                                                       als wij ons in de
                                                                                                       cadans der dagen
                                                                                                       blijven terug vinden
                                                                                                       met uitsluiting
                                                                                                       van de tijd
 
                                                                                                       Iris Michiels
                                                                    
                                                                   





11:19 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |