14-08-05

HISTORIE

DE GENTSE BARGE van trekschuit omgetoverd tot Gentse plezierboot.
Negen jaar geleden begonnen 2 vzw's een project om laaggeschoolde werklozen een nieuwe kans te geven.
"De Steenschuit" uit Boom en de "Gentse Loods 13" uit Gent, geleid door Walter De Buck spraken af om een historische reconstructie van DE BARGE te maken.
Deze was een trekschuit (paarden) die eeuwenlang tussen Gent en Brugge, op de Brugse Vaart, pendelde.
"De Steenschuit" stond in voor de houten romp, "Loods 13" voor het boegbeeld, dat de Maagd van Gent voorstelt, en ook de ornamenten en houtsnijwerk.
 
In 2003 verliet DE BARGE de werf in Boom en voer via Rupelmonde op de Schelde naar Gent, om via de Dampoort de Leie te bereiken.
Deze proefvaart werd alvast een succes.  Met zijn motor van 145 PK haalde het schip gemakkelijk een snelheid van 12 km per uur.
 
Zaterdag 5 juli 2003 werd de GENTSE BARGE officieel ingevaren tussen de Gras- en Korenlei en feestelijk onthaald door burgemeester Frank Beke, die de Gentenaars te kennen gaf dat het een schip van en voor hen was.
Verenigingen, clubs, firma's e.d. konden van toen af het schip afhuren.
Een praktische keuken met een mooi historisch fornuis zorgen voor een natje en een droogje voor het meevarend gezelschap.
Sinds twee jaar is DE GENTSE BARGE, tijdens de Gentse Feesten, ook toegankelijk voor individuelen die een pittoreske boottocht kunnen meemaken langs  de mooie Leie-meanders tot in Drongen.
 
Tijdens tal van feestelijkheden op de binnenwaters is de GENTSE BARGE present en geeft een historische meerwaarde aan de stad.

19:07 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.