17-08-05

LITERATUUR

De roman "ALLES MOET WEG" (1988) van TOM LANOYE heb ik nu pas gelezen, nadat ik zijn trilogie (Het goddelijke monster, Zwarte tranen, Boze tongen) had verslonden en hem van dan af begon te appreciëren.
 
"Alles moet weg" zijn debuutroman spant voor mij de kroon.
Hoe hard en tegelijk teergevoelig, hoe cynisch en toch meevoelend Lanoye de lezer meetroont in jeugdige overschatting waarbij de lezer in stijgende lijn, naarmate het verhaal vordert, de onvermijdelijke afgang van de protagonist voelt naderen.
 
Zeer fijn ook hoe Lanoye de minder goede bedoelingen van instanties zoals banken e.d. aan de kaak stelt en hoe mensen aan de zijkant erin verstrikt geraken.
 
In "Alles moet weg" beheerst het mercantiele principe (economisch stelsel dat aan- en verkoop omvat) de wereld.Er bestaan alleen verkopers en klanten -  winners en losers -
Tony Hanssen, het hoofdpersonnage, een gesjeesde student in de rechten, denkt dat hij tot de verkopers behoort.  Een zwerftocht door Vlaanderen zal hem, tot zijn schade en schande, het tegendeel bewijzen.
 
Een meeslepend, boeiend verhaal en een steengoede auteur van eigen bodem !
°1958, te Sint-Niklaas. Woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Staat bekend als dichter, romancier, verhalenschrijver, columnist, toneelauteur en scenarist, en ook als performer van eigen en andermans werk. Is tevens oprichter en gedelegeerd bestuurder van de literaire factorij NV L.A.N.O.Y.E.

Tot zijn bekendste prozaboeken behoren de bestsellers Kartonnen dozen, het verfilmde Alles moet weg, de zogeheten Monstertrilogie (Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen), alsook de verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje.

zie ook :
http://www.lanoye.be/
 
 

17:36 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.