10-09-05

MUZIEK

 

 40 jaar Miek en Roel

Het is deze maand 40 jaar geleden dat Miek en Roel voor ‘t eerst optraden. Bar-bistro ‘t Zuiden (van Europa) wijdt een tentoonstelling aan dit talentvol koppel. Een carrière die trouwens voortduurt tot vandaag, want tijdens de voorbije Gentse Feesten heeft ook een groot deel van de jeugd de weg gevonden naar dit integer kleinkunstduo.

Het is interessant hoe foto’s, affiches en platenhoezen doorheen de tijd zijn veranderd, van de hippiejaren in de tweede helft van de jaren zestig, tot het respect dat Miek en Roel vandaag wordt betoond. En terecht.
In 1965 haalden Miek en Roel de derde prijs in de “Ontdek de ster-wedstrijd” wat meteen de start gaf voor een reeks optredens met voornamelijk Engelse en Amerikaanse folksongs. Het jaar nadien brachten ze voor ‘t eerst een Nederlandstalig lied, Zwartberg Blues, vrij naar een Dylon-song. Hun Nederlandstalige protest-song-trein was vertrokken.

In 1967 kwam hun eerste langspeelplaat “Je kan nooit weten” uit, begeleid door Roland Van Campenhout. Er volgden vele andere LP’s met sociaal-kritische pareltjes, maar de poëzie en de romantiek was nooit ver weg. Miek en Roel behoren ongetwijfeld tot de geëngageerde liedjeszangers die ze met een zachte flair vertolkten en zo op een vredelievende manier vele harten wisten te veroveren.

In hun 40 jarige carrière hebben Miek en Roel zowel LP’s, EP’s (* zie onderaan) en CD’s opgenomen waaronder hun meest recente Cafard, waarvoor ze in zee gingen met Patrick Riguelle. Onlangs deden ze nog een zeer succesvolle tournee “De Komplete Kleinkunst Kollektie Life”. En hun trein toert verder met optredens in november en december (tourdata).

De bar/bistro, met doorgaans jazzy-music op de achtergrond, leent zich perfect voor de nostalgische foto’s van Gents meest talentrijkst kleinkunstduo van weleer en… ook van nu weer!

Meer info: Eerst is er de tentoonstelling in ‘t Zuiden van Europa, Vrijdagmarkt 30, die nog loopt tot 2 oktober. (wo-do-za vanaf 15u tot 01u en vrij-zo vanaf 11u tot 01u). Op zondag 18 september is er een signeer sessie door Miek en Roel zelf.

* EP (Extended Play) een 45 toeren plaatje met een A en B kant waarop telkens 2 songs. Wie kent ze nog?


15:00 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.