24-09-05

VOLKSCULTUUR met grote V

Een niet te missen tentoonstelling voor elke Gentenaar en degenen die zich verbonden voelen : ROMAIN DECONINCK in het Huis van Alijn - Kraanlei 65 - Gent.
 
Het archief van ROMAIN DECONINCK (1915-1994), het icoon én de ziel van het Gentse volkstheater, is jarenlang liefdevol bewaard door zijn weduwe Yvonne Delcour.
 
In 2001 droeg zij de nalatenschap van Romain over aan Amsab-ISG.
Vandaag vormt het de basis van deze tentoonstelling. 
Aan de hand van unieke foto's, film- en geluidsfragmenten, manuscripten en documenten doorlopen we leven en werk van de auteur, de acteur en de regisseur.
 
Vijftig jaar lang was Romain thuis in de Minardschouwburg, omringd door zijn Beren. De Minard was zijn leven, zijn passie.
Naast zijn omvangrijk theaterwerk was Romain ook actief in de radio-, film- en televisiewereld.
Als Nonkel Miele (Peperbus), Titten (De filosoof van Hagem) of als commissaris Kolder(De Kolderbrigade) kende heel Vlaanderen hem.
Zijn gedrevenheid en werkkracht waren onbegrensd, net als zijn liefde voor het theater en voor zijn stad.
 
Niet toevallig werd ROMAIN DECONINCK  recent door de lezers van de krant De Gentenaar uitgeroepen tot "Gentenaar van de eeuw".
 
Het moet gezegd dat deze tentoonstelling uiterst verzorgd en uitgebreid is opgesteld.
Alleen jammer dat er geen CD's met de talrijke sketches en liedjes door het publiek kunnen aangekocht worden vanwege het copyright van Radio 2.
 
Deze uitzonderlijke mooie hommage aan Romain die zijn volk, terzelfdertijd deed lachen en huilen loopt nog tot eind januari 2006 in het Huis van Alijn - Kraanlei 65-Gent - zie ook www.huisvanalijn.be
 

09:37 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.