05-11-05

LITERATUUR

TOM LANOYE, mijn uitverkoren auteur van eigen bodem, heeft er een nieuw boek bij : FORT EUROPA - Hooglied van Versplintering.
(ik citeer de toelichting op de achterflap van het boek) :
"Steeds meer Europeanen wantrouwen Brussel en zijn bureaucratie.  Ze verlangen terug naar hun land van weleer, met overzichtelijke grenzen en vertrouwde structuren.  Zo valt Europa kibbelend uiteen.  Tegelijk bouwt het eensgezind een muur om zich heen, die gelukzoekers en vluchtelingen moet buitenhouden"
 
Over die tweespalt schrijft Lanoye in zijn novelle Fort Europa.  Wie zijn toch die bewoners van dat fort ?  Waarom bouwen ze het ? En wat verdeelt hen, terwijl ze zich net proberen te verenigen ?
 
Dat kwam ik te weten op maandagavond 31 okt. jl. in het NTGent tijdens deze boekvoorstelling door Tom Lanoye, himself.
Het werd een boeiende en grappige performance van de schrijver, geflankeerd door rasacteurs zoals Els Dottermans en Wim Opbrouck.
 
Lanoye profileerde zich evenzeer als een rasacteur en citeerde met "schwung" uit zijn laatste pennenvruchten.
Terwijl Els Dottermans als geen andere met flair Lanoye citeerde en Wim Opbrouck, onze duizendpoot, op tekst van Lanoye, deze zelf gecomponeerd bezong, met eigen pianobegeleiding, en zodoende alweer het beste van zichzelf gaf.
 
Het publiek, van jong tot oud(er), genoot duidelijk van afwisselend ontroerende en hilarische momenten, en Tom Lanoye genoot voortreffelijk mee.
Een avond literaire en muzikale performance, pur sang.
 
Kers op de taart voor mij was een boek rijker, met prachtige signering op mijn naam, van mijn favoriete auteur en een kleine babbel met een ongedwongen, hartelijke Tom Lanoye die ik nu nog meer apprecieer.

Alles over TOM LANOYE, zie zijn website :

http://www.lanoye.be/


 
 
 09:00 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.