12-11-05

EUROPALIA-TENTOONSTELLINGEN

Als laatste in de rij bezochten we in het ING Cultuurcentrum - Kunstberg - Koningsplein 6 Brussel FABERGE, juwelier van de Romanovs.
Wat we daar te zien kregen was een letterlijke en figuurlijke schittering voor het oog.
 
De kostbare kunstwerken van Carl FABERGE (1846-1920) - eieren, bloemen, juwelen, dieren, doosjes, flacons, vaasjes - stralen nog steeds een legendarische betovering uit.
De tsaren Alexander III en Nicolaas II kochten in het Fabergé-atelier niet alleen werken voor hun eigen collectie, maar ze bestelden ook voortdurend de mooiste geschenken om hun politieke, economische, militaire en vriendschappelijke relaties in Rusland en het buitenland te onderhouden.
 
In deze tentoonstelling wordt het rijk gevarieerde oeuvre van Fabergé belicht in al zijn diversiteit.  Het accent ligt op de grote verscheidenheid en rijkdom aan edel- halfedelstenen, afkomstig uit de Oeralstreek en op de kleurrijke metaal- en emailtechnieken die kenmerkend zijn voor het atelier van Fabergé die van vader op zonen overging.
 
Uiteraard onbreken de legandarische keizerlijke paaseieren niet, ze zijn de topstukken van zijn creatie.  Nog nooit werden zoveel keizerlijke eieren samen tentoongesteld : 14 in totaal.
 
Deze tentoonstelling kon tot stand komen dankzij de medewerking van verschillende grote Russische musea, zoals het Kremlinmuseum in Moskou en het Hermitagemuseum in St.Petersburg, en dankzij de koninklijke collecties van Engeland en Denemarken.
 
Meer nog dan imposant wil deze tentoonstelling elegant en kleurrijk zijn, net zoals het werk van de grote Russische meester FABERGE.
 
Wij sloten deze uitzonderlijke dag van Russisch-Culturele-Kunstverscheidenheid in totale voldaanheid af en mijmerden nog vreugdevol na tijdens onze treinrit terug naar Gent. 
 
FABERGE, Juwelier van de Romanovs, loopt nog tot 05/02/2006
www.europalia.be
 

08:14 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.