12-11-05

EUROPALIA-TENTOONSTELLINGEN

Het tweede luik  : AVANT-GARDE in RUSLAND  (1900-1935) van deze Russische tentoonstellingen in de BOZAR hielden we voor 't laatste omdat onze nieuwsgierigheid en onze verwachtingen groot waren.
 
Nu kenden wij wel al werken van Kadinski, permanent tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten Brussel, maar van zijn tijdgenoten hadden wij eigenlijk nog niet gehoord.
Onze verwondering en bewondering werd dan ook ten zeerste bevredigd met deze uitzonderlijke en omvangrijke tentoonstelling.
Vooral de cubo-futuristische periode bleef ons enorm  verrijkend bij.
En wij die dachten dat alleen Bracke perfect in zijn genre was.
Niets is minder waar, deze Russische avant-gardisten zijn werkelijk perfectionisten, zelfs hun theaterschetsen zijn pareltjes van schilderkunst.
 
De Vlamingen vinden er zich ook verrassend in terug bij een paar kostuumschetsen voor een toneelopvoering o.a. over onze Tijl Uilenspiegel.
 
De eerste Russische avant-gardebeweging ontstond in 1907 als reactie op het naturalisme en de dromerijen van de symbolisten.
Al vlug vertakte de beweging zich in het cubo-futurisme, het constructivisme, de school van Matjoesjin, de school van Filonov.
 
Legendarische kunstenaars als Gontsjarova, Larioniv, Malevitsj, Exter, Popova en Rodtsjenko brachten een schokgolf teweeg in de Russische kunst.
Geleidelijk aan versmolt de avant-garde met de sovjetideologie.
De tentoonstelling biedt een verrassend fresco van de avant-gardebeweging en brengt nooit eerder getoonde werken samen uit provinciale en grote internationale Russische musea.
 
Na afloop werd het ons heel duidelijk dat we dergelijke samenbrengst in verscheidenheid van deze uitzonderlijke kunstwerken echt niet mochten gemist hebben.
Méér dan voldaan en een beetje (na)dromerig verlieten we de BOZAR.
 
AVANT-GARDE IN RUSLAND (1900-1935) loopt nog tot 22/01/06 in Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR)
www.bozar.be
 

08:39 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.