16-11-05

LITERATUUR

Eindelijk aan JAMES JOYCE toegekomen en "DUBLINERS" verslonden.
Ja, echt verslonden, met als literaire hoogstaande apotheose het laatste verhaal "De Doden".
 
"DUBLINERS" is een uit vijftien verhalen bestaande bundel die James Joyce tussen 1903 en 1906 schreef en die na grote problemen met uitgevers in Dublin en Londen pas in 1914 verscheen. De thema's en personages in de verhalen komen soms terug in latere werken.
 
T.S. Eliot schreef ooit eens "Van de werken van Joyce leze men als eerste Dubliners.  Het is de enige mogelijkheid om het werk van één van de belangrijkste auteurs van de gehele Europese literatuur te begrijpen".
 
JAMES JOYCE werd in 1882 in Dublin geboren.  Na een Jezuïtenschool bezocht te hebben, studeerde hij medicijnen en taalwetenschap.
Na in 1904 zijn vrouw Nora Barnacie te hebben ontmoet, verlaat hij met haar Ierland, om zich als leraar aan de Berlitz School in Triëst (Zwitserland) te vestigen, waar hij aan Dubliners werkt.
 
Na 1920 vestigt hij zich met zijn gezin (heeft inmiddels een zoon en dochter) in Parijs. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog krijgt de schrijver in 1940 een visum voor Zwitserland.  Hij sterft in 1941 in Zürich.
 
De "monologue intérieur" waarmee JOYCE beroemd zou worden zijn in het laatste verhaal "De doden" uit zijn "Dubliners" al zeer merkbaar.
Dit schitterend verhaal, qua schrijfstijl, verhaaltrant, verrassende plot en een ode aan het Iers gedachtengoed en haar gastvrije bevolking, wordt door kenners beschouwd als één van de belangrijkste verhalen van de twintigste eeuw.
 
Ik heb in ieder geval genoten van dit werk dat in zijn meesterlijke literaire vorm, even sterk visueel blijft hangen.
 
http://www.ned.univie.ac.at/lic/autor.asp?paras=/lg;1/lt;...&
 

07:46 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.