20-11-05

FILM

Ik schreef hier eerder al over deze roman van Tom Lanoye en zag bijgevolg via DVD de verfilming ervan uit 1996 door JAN VERHEYEN, met in de hoofdrollen het acteurs-vriendenduo Stany Crets en Peter Van den Begin.
 
"De roman "ALLES MOET WEG" (1988) van TOM LANOYE heb ik nu pas gelezen, nadat ik zijn trilogie (Het goddelijke monster, Zwarte tranen, Boze tongen) had verslonden en hem van dan af begon te appreciëren.
 
"Alles moet weg" zijn debuutroman spant voor mij de kroon.
Hoe hard en tegelijk teergevoelig, hoe cynisch en toch meevoelend Lanoye de lezer meetroont in jeugdige overschatting waarbij de lezer in stijgende lijn, naarmate het verhaal vordert, de onvermijdelijke afgang van de protagonist voelt naderen.
 Zeer fijn ook hoe Lanoye de minder goede bedoelingen van instanties zoals banken e.d. aan de kaak stelt en hoe mensen aan de zijkant erin verstrikt geraken.
 In "Alles moet weg" beheerst het mercantiele principe (economisch stelsel dat aan- en verkoop omvat) de wereld.Er bestaan alleen verkopers en klanten -  winners en losers -
Tony Hanssen, het hoofdpersonnage, een gesjeesde student in de rechten, denkt dat hij tot de verkopers behoort.  Een zwerftocht door Vlaanderen zal hem, tot zijn schade en schande, het tegendeel bewijzen.
 Een meeslepend, boeiend verhaal en een steengoede auteur van eigen bodem !"
 
Zoals zo vaak bij de verfilming van een goed boek, moet ik hier ook toegeven dat de film zeker niet aan het boek kan tippen.
Het schrijftalent van Lanoye met zijn cynische metaforen die deze roman zo flamboyant maken, heb ik in de verfilming sterk gemist.
Goed geacteerd welliswaar door een acteursduo die toen al heel sterk op mekaar inspeelden, doch de personnages zijn te weinig uitgediept.
Er kon heel wat méér uit het diepzinnig boek van Lanoye gehaald worden en ik raad elke geïnteresseerde dan ook aan vooral niet eerst de film te bekijken.
 
voor de film, zie ook :
http://www.imdb.com/title/tt0131278/10:28 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.