09-01-06

LEVENSMENING

In de de krant "De Gentenaar" van vandaag lees ik een interessante opmerking van een begaafd mens die cultuur met een grote C hooghoudt : Kurt Van Eeghem.
 
Vermits ik het hier onlangs nog had over "Nieuwjaarsbrieven" mag dit stuktje met als hoofding "Kurt Van Eeghem schrijft boze nieuwjaarsbrief" hier dan ook niet ontbreken.
 
"We zijn ons zicht op de wereld kwijt.  Fressen hebben we en consumeren doen we als gekken", schrijft Van Eeghem in zijn nieuwjaarsbrief, maar :
"We hebben ons zicht op de wereld verloren.  Wat overblijft is het restje beschaving dat glossy magazines, chilling, clubbing en trendyness, vip lounges en cabriolet, retteketet ons voorhouden als absoluut toppy."
 
Vlaanderen lééft in de wereld, poneert Kurt in zijn vlammend boekje Troost van nutteloze (35 blz), juist omdat het kunstenaars en performers heeft als Panamarenko, Helmut Motti, Luc Tuymans, Jan Fabre, Willem Elsschot, en vele anderen.
Maar, sakkert hij, onze politici negeren onze kunsten.  Zelfs Verofstadt die toch zoveel leest en wiens kast uitpuilt van Bach.
Cultuur is onbelangrijk, dondert Kurt verder : de ministerpost gaat sinds jaar en dag naar mensen zonder enige terreinkennis; marketing dirigeert de media; nieuws is show en een cultuurevenement is pas relevant als er een machtig cijfer aan kleeft.
 
Zijn boekje is gestoeld op boosheid, bevestigt Kurt.
Boosheid omtrent het verdwijnen van zijn "Heldenmoed" dat toch goed was voor zo'n 100.000 luisteraars.  Waarom moest "Heldenmoed" weg, ondanks een petitie, vraagt hij zich af.
 
Maar nu is er toch zijn "Culturele weekeindbijlage" van Radio 1, Het Salon ?
"Het wordt zondagvoormiddag, vlak na de mis uitgezonden, wat betekent dat we starten met zero luisteraars.  Toch kan ik in Het Salon zeer veel kwijt over cultuur en maatschappij.  Ik ga dan ook het programma heel bekend proberen te maken en er heel hard aan werken", aldus Van Eeghem.
 
Wat wenst Kurt alsnog voor Vlaanderen ?
"Erg graag elke dag een gedicht op de radio, na het nieuws van 13u, met al z'n leed, ellende en gefoefel.  Ik denk dat zo'n moment noodzakelijk is.
Er is nooit zoveel behoefte geweest als nu, aan de boel even stilzetten, zoals die maar doordraait, want wij hebben een maatschappij reconstrueerd waarin kunnen belangrijker is dan kennen."

http://www.radio1.be/radio1_master/programmas/hbmk/r1_hbm...

Wel Kurt, ik geef jou gelijk en begin er alvast aan :
 
laat de aarde voor wat ze is
als de zon de maan maar
blijft beschijnen en ons
dag en nacht schenkt
 
laat de aarde voor wat ze is
als de seizoenen maar rondjes
draaien en onze lijven voeden
met liefde en melancholie
 
laat de aarde voor wat ze is
als in de cadans der dagen
de schoonheid en de Muze
ons meester blijft.....
 
 
 

11:16 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

jazeker Vlaanderen leeft zeker in de wereld dank alle Vlaamse kunstenaars! Denk daarbij ook eens aan Jan Hoet met zijn Dokumenta in Kassel...
(Wat uw opmerking betreft over schilder Cranach op mijn blog: Inderdaad, die is gestorven in Weimar. Hij was zeer bevriend met Martin Luther; beide troffen elkaar vaak in en rond Weimar.

Gepost door: Sebastian | 09-01-06

De commentaren zijn gesloten.