11-01-06

PATRIMONIUM

 

De komende dagen krijgt de fiere St.Baafskathedraal een harnas van steigers en zeildoek.  De lang aangekondigde renovatiewerken zullen één van de drie Gentse torens voor vele jaren aan het zicht onttrekken.

 

De oorspronkelijke St. Janskerk dateert uit de 12de eeuw en was een Romaanse constructie in Doornikse hardsteen. De huidige Gothische kathedraal werd daar in verschillende fasen en met talrijke onderbrekingen omheen gebouwd.

 

In de sfeervolle crypte zijn nog heel wat 16de eeuwse fresco's te bewonderen, met daarnaast ook een aantal merkwaardige grafstenen van edellieden en bischoppen en een verzameling kerkbenodigdheden en -schatten.

 

Daar prijkt ook Het Lam Gods, het wereldvermaarde retabel van Jan en Hubert Van Eyck, waarvan het legendarische paneel De Rechtvaardige rechters, in de nacht van 10 op 11 april 1934, gestolen werd. Tot op de dag van vandaag echter spoorloos.

 

De restauratie van de kathedraal zal ruw geschat zo'n 25 miljoen euro of één miljard oude Belgische franken kosten.  Dat is het cijfer dat momenteel circuleert, maar geen mens die zijn geld op de eindfactuur durft te verwedden.

Deze kosten zouden gedragen worden door de Vlaamse Overheid en de Provincie.

 

Meer over de St. Baafskathedraal : http://www.sintbaafskathedraal-gent.be/

09:37 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

mooi artikel zeg bedankt!

Gepost door: belgisch hardsteen aanrechtblad | 19-12-14

De commentaren zijn gesloten.