12-01-06

LEVENSMENING II

Kurt Van Eeghem bindt in zijn boekje "Troost van Nutteloze" (zie hieronder dd. 09/01/06) de kat aan de bel.

Er zijn geen intellectuelen meer bijgevolg verkleutert ons land en hebben de pseudo-intellectuelen het voor het zeggen.

 

Volgens de Vlaamse intellectuelen Etienne Vermeersch http://www.etiennevermeersch.be/

en Mark Eyskens http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek&van...

hebben we intellectuelen genoeg, maar moeten die dringend leren hun waar te verkopen aan een breed publiek, en moeten de Vlaamse media hen daartoe de ruimte geven.

 

Van Eeghem hing, eerder in de media, een bijzonder negatief beeld op van onze maatschappij, die volgens hem wordt geregeerd door koning middenmaat, de pseudo-intellectueel.

 

Volgens professor-filosoof Vermeersch heeft Vlaanderen nochtans veel mensen met een solide mening die dat ook kunnen verwoorden.  Er zijn echter veel te weinig kanalen om mensen met ideëen en meningen aan bod te laten komen.

 

Mark Eyskens deelt de mening van Etienne Vermeersch.  Volgens hem heeft het allemaal te maken met de mediatisering.  Er is geen tijd en plaats meer om een genuanceerde mening in de media neer te zetten.

 

Geef intellectuelen een forum en we zullen ze leren kennen en waarderen, zegt Vermeersch.  Verder stelt hij vast dat men het publiek voortdurend onderschat.

 

Het probleem met veel intellectuelen is, volgens Eyskens, dat ze vaak slechte pedagogen zijn.

Als ze prof aan de Unif zijn krijgen ze het in hun lessen niet uitgelegd en als ze een boek schrijven is dat meestal onleesbaar met veel te veel voetnoten.

 

Verder vindt Vermeersch dat we opnieuw tijd moeten maken voor een intellectueel gesprek en dat doe je niet in een televisiegesprek van drie minuten.

 

Volgens Eyskens doen de pseudo-intellectuelen alsof ze weten waar Abraham de mosterd haalt, maar doorgaans niet verder geraken dan het debiteren van citaten van anderen.

 

Mark Eyskens voegt er nog een volgend intellectueel citaat aan toe :

 

Een intellectueel is iemand met een grote geestelijke nieuwsgierigheid die in staat is zijn eigen specialiteit te overstijgen en zich kan inleven in een andere denkwijze dan de zijne.  Voor een intellectueel is een andersdenkende niet noodzakelijk een verkeerd denkende.

 

"Zo mag ik het graag horen professor Eyskens en aan beide heren een pluim voor dit intellectueel gesprek tussen twee andersdenkenden"

 

18:56 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.