12-01-06

PATRIMONIUM

Verborgen orgel van de Gentse St. Niklaaskerk keert na 45 jaar terug.

 

Voor 2010 zal uit het orgel van de St. Niklaaskerk opnieuw muziek klinken.  Het legendarische Cavaillé-Coll-orgel, al 45 jaar aan het oog onttrokken, staat op de eerste plaats in de ranglijst van de meest bedreigde en merkwaardige orgels ter wereld !

 

In oktober komen specialisten uit de hele wereld samen om te kijken hoe het orgel gerestaureerd moet worden.

 

Het orgel, één der beroemste ter wereld, werd in 1855 in de kerk geïnstalleerd voor de, in die tijd, fenomenale som van 70.000 Belgische frank.

 

Men kon er alle natuurelementen mee nabootsen.  Uit de orgelpijpen kwam donder, bliksem, regen en zelfs het gezang van vogels.  Het was de Rolls Royce onder de kerkorgels en er werd bijna dagelijks op gespeeld.

Het instrument heeft tot 1961 gewerkt.  Toen startte ook de restauratie van de St. Niklaaskerk en werd de orgel in een immense kist ingepakt.

 

In oktober zullen experts uit de hele wereld zich over het Cavaillé-Coll-orgel buigen en bestuderen op welke manier het orgel gerestaureerd moet worden.

 

Tegen 2008, wanneer wanneer de middenbeuk en de zijbeuk Noord van de St. Niklaaskerk terug open gaan, mag het orgel uit zijn bekisting en zal het terug zichtbaar zijn voor het publiek.  Vanaf dan kan ook de restauratie starten.

 

Volgens Jan De Block, projectleider bij de restauratie van de St. Niklaaskerk, is dit orgel nog veel indrukwekkender dan dat van de St. Baafskathedraal.  De Gentenaars kunnen er volgens hem niet genoeg fier op zijn.

 

"Mooie muzikale vooruitzichten dus voor de Gentenaars"

20:36 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

orgel het is prachtig, hoe men een oud cultuurpatrimonium tot leven wil brengen
allerbeste weekeinde

Gepost door: Sebastian | 14-01-06

De commentaren zijn gesloten.