19-01-06

LITERATUUR 

De eerste Paarse Zetel-lezing 2006 werd ingelezen door Eddy Levis.

 

Donderdag 19 januari - Eddy Levis
‘t Gentsch spant de krune

Wie spreekt er naast Nederlands en ‘verkavelings’-Vlaams nog volwaardig Gents? Dialecten zijn weer aan een opwaardering toe, hoewel steeds minder mensen ze van huis uit nog spreken. Veel benamingen voor minder alledaagse voorwerpen zullen tegen 2010 dan ook uitgestorven zijn.

De vakgroep Nederlandse taalkunde van de Universiteit Gent brengt al sinds 1979 onafgebroken de restanten van de Vlaamse dialecten in kaart; het Huis van Alijn demonstreert ze multimediaal in de Taalkamer en op cd-rom. Vorig jaar haalde het Gentse dialect ook buiten de Gentse Feesten en Pierkes ‘pollekes’ nog eens het nieuws: Eddy Levis publiceerde een doe-het-zelf-boek om het Gentse dialect te leren ‘‘t Gentsch spant de krune’.

Eddy Levis is president van de Gentsche Sosseteit, jurylid voor de Gentse Feestenparade en een autoriteit inzake de ‘Geintsche toale’. Hij vertaalde het hele middeleeuwse epos Reynaert de Vos in het Gentse dialect (zie website www.literair.gent.be). Levis werkte mee aan diverse Gentse uitgaven en MIAT-tentoonstellingen en publiceerde dit jaar ‘Geboterd & gelepeld’, een gastronomisch kleinood met Gentse uitdrukkingen over eten en drinken.

Sinds 2005 heeft hij een dialect-column in het Stadsmagazine. In zijn causerieën vertelt hij waar iemand naartoe is als hij ‘bij kiekepuut es’ en wie ‘er nie op zijnen theoater zal komen’.

 

Deze over-de-middaglezing in de Openbare Bibliotheek startte met een sterk Gents accent en flinke lachsalvo's.

 

Eddy Levis is een geboren verteller en weet als geen ander zijn interessante bevindingen te larderen met flinke scheuten humor op zijn Gentsch.

De Gentenaars mogen terecht fier zijn op deze vorser van hun dialect en de onuitputtelijke ijver om "oens Gentsch" in de kijker te zetten, niet te vergeten noch te beschimpen, maar vooral te waarderen.

 

Méér over Eddy Levis :

http://www.allesovergent.be/file.php?a=1&t=2&ID=73

 

http://www.sosseteit.centerall.com/page365_1.php

 

De Paarse Zetellezingen zijn een organisatie van de Stad Gent, het Departement Cultuur en de Stedelijke Openbare Bibliotheek in samenwerking met de vzw Passe-Vite en met de steun van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen en Sofitel Gent.

 

 

 

15:13 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.