23-01-06

GOUDSMEEDKUNST

Zoutvat van 50 miljoen na drie jaar terecht.
Het wereldberoemd zoutvat van het Renaissance-genie Benvenuto Cellini is terecht.
Weense speurders hebben het unieke kunstvoorwerp gevonden drie jaar na de spectaculaire diefstal uit het Kunsthistorisch Museum.

 

Het kunststuk werd voorbije zaterdag licht beschadigd teruggevonden in een bos in Neder-Oostenrijk, op aanwijzen van de verdachte die zich had gemeld.

Het pronkstuk was begraven in een houten kist, het email was licht beschadigd.

De 26 cm hoge saliera, vervaardigd uit bladgoud, was bedoeld als pronkstuk voor de feesttafel van een adellijke familie.

 

De Florentijnse edelsmid Benvenuto Cellini (1500-1571) maakte het tussen 1540 en 1543.  Het sierstuk is een scitterend voorbeeld van Cellini's genie, één van de belangrijkste kunstenaars van de Renaissance :

 

zie ook :

http://users.pandora.be/websthetica/webstheticaCEL.htm

In mei roofden inbrekers het zoutvat uit het Kunsthistorisches Museum (Wenen).  De waarde werd geraamd op 50 miljoen euro, maar het zou verzekerd geweest zijn voor slechts 25 miljoen euro bij de Oostenrijkse verzekeraar Uniqa.

 

"Wat ik me telkens afvraag bij dergelijke diefstallen is wat de dief zelf daartoe leidt, wetende dat hij er niet kan mee uitpakken, noch geld aan verdienen.  Enkel de kick van het stiekem ergens onder te brengen ?  Zo heeft éénieder zijn afwijkingen, de éne al met méér gevolgen dan de andere"

14:28 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.