23-01-06

VANDAAG, DE TREURIGSTE DAG?

Als we de Britse psycholoog Cliff Arnall van de universiteit van Cardiff in Wales, mogen geloven, wordt 23 januari DE treurigste dag van het jaar..

 

In zijn formule verwerkt hij 7 variabelen zoals het weer, je schulden, je maandloon, aantal dagen na Kerstmis, het opnieuw mislukken van alweer een goed voornemen enz...

 

Vandaag wordt dus een dag om te grienen !

Je reinste waanzin, volgens psychotherapeut Bob Vansant :

 
 
De voorspellingen van Arnall werden intussen reeds door velen weggelachen, vooral ook nadat bekend raakte dat Arnall zijn studie zou hebben gemaakt om de Britse reissector te plezieren.  Die zou de mensen een winterdepressie willen aanpraten om zo een reis naar zuiderse oorden te boeken.
Volgens Vansant bestaan winterdepressies wel degelijk, maar is de winter lang niet DE topperiode ervoor.  Depressies komen volgens statistieken 't meest voor in maart en oktober.
 
Vansant ontkent evenwel niet dat de donkere wintermaanden een invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van depressies omdat mensen die donkere perioden beu zijn.
Maar dit is niet iets van de jongste jaren, dit is al eeuwen zo, vandaar dat het feest van Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis op 2 febr. ligt en dat het ook de periode is dat mensen hun nakende zomervakantie beginnen te plannen.
De meest gehoorde uitleg, aldus Vansant, is die van de verstoorde biologische klok.  Die loopt door de donkerte van de wintermaanden niet meer gelijk met het daglicht en dat heeft zo zijn gevolgen voor onze geestesgesteldheid.
Winterdepressies hebben evenveel, misschien zelfs meer, te maken met overgangssituaties en -periodes, het veranderen van de seizoenen.  Het zijn allemaal processen die elkaar snel opvolgen en we nemen geen tijd om die veranderingen goed op te nemen.
En.....de oorzaken liggen voor een groot deel bij onszelf : we praten niet meer met elkaar, we nemen geen tijd meer voor de dingen des levens !
 
"Daar ben ik het volkomen mee eens, mijnheer Vansant en
bij gebrek aan een gesprekspartner op dit ogenblik is er nu tijd voor koffie, tijd om te genieten"
 
En laat het nu uitgerekend vandaag, 23 januari, zo'n heerlijke winterse zonnige dag zijn.......

 
 
 

 

 

15:22 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.