25-01-06

LITERATUUR

Wat als je vijftig bent ?  Dan worden je ouders hulpbehoevend, hebben je kinderen seks en kom je zelf in de menopauze terecht.  Het is dus wat als je vijftig bent.

 

Schrijfster Renate Dorrestein , net 52, weet er alles van en schreef er een roman over "Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor"

 

 

Dorrestein is een vechter voor het leven.  Zij overwon het chronisch vermoeidheidssyndroom, stond op de barricades voor het feminisme en zit in de menopauze.

 

Een interview :

En te denken dat je tussen je 25ste en 30ste voor ingrijpende keuzes in het leven stond : werken, samenwonen en kiezen of je kinderen wilt of niet . En nu schrijf jij dat het op je vijftigste nog allemaal erger wordt ?

Dorrestein :

Zo erg is het niet, maar als je denkt dat je op je vijftigste een middelbare muts bent met een saai leven, dan heb je het mis.  Iemand in de twintig staat voor keuzes in het leven, iemand van vijftig krijgt te maken met onbeheersbare veranderingen waar je niets aan kan doen.

Je kinderen worden zelfstandig en seksueel aktief, je ouders worden vaak hulpbehoevend, invalide of dement en zelf bereik je het einde van je vruchtbaar leven en komt oog in oog te staan met je eigen sterfelijkheid.

Je bent te oud voor een bloesje met korte mouwen maar nog te jong voor een rolwagentje en je komt terecht in een omgekeerde wereld.

Als je een demente ouder hebt moet je, als kind, voor hem of haar zorgen, terwijl het vroeger andersom was.

 

Is feminisme nu nog nodig ?

Dorrestein :

Absoluut, er is al veel bereikt, nu wordt er tenminste gepraat over seksueel geweld, maar als je er vroeger iets over zei, dan werd je van de trap geslagen.

Maar er moet nog steeds gevochten worden : moslima's moeten meer opkomen voor zichzelf en vrouwen verdienen nog vaak minder dan mannen.

 

"Dit stukje interview deed me even stlstaan bij het feit dat ik het onlangs ook zo aanvoelde toen ik mijn moeder begeleidde naar de dokter en wij geduldig onze beurt afwachtten in de wachtzaal : mijn moeder voor zich uitstarend, ik met een pas begonnen boeiend boek en....met op mijn netvlies dat beeld van vroeger....toen de rollen net andersom waren"

 

"Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor" van Renate Dorrestein : beslist een interessant boek !

Méér over Dorrestein : http://www.renatedorrestein.nl/index.php?id=6 

14:59 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.