28-01-06

FILM

Wat doe je zoal op een gure, winterse zaterdagavond, als je niet thuis blijven wilt en buiten een ijswind giert.

Dan kies je voor een avondje cinéma om in de warme gezelligheid van pluchen zetels, gezamenlijk, de natuurescapades te negeren en te genieten van een kei-goede film, zoals

The Constant Gardener

 

van de in Sao Paulo (Brazilië) geboren regisseur Fernando Meirelles (1951).

 

 

Fernando Meirelles brak in 2002 internationaal door met zijn Cidade De Deus. De film over het leven in de sloppenwijken van Rio de Janeiro werd zelfs genomineerd voor een Oscar. Voor zijn volgende speelfilm kreeg de regisseur de kans met grote acteurs en een groter budget te werken. Resultaat: The Constant Gardener, een spannende liefdestragedie naar de gelijknamige roman van John le Carré. De sloppenwijken van Rio de Janeiro zijn vervangen door de sloppenwijken in het noorden van Kenia, maar daar stopt dan ook meteen de gelijkenis van de twee films: Mereilles heeft er bewust voor gekozen een heel andere film te maken, in ieder geval met een heel ander onderwerp.

 

The Constant Gardener gaat over Justin Quayle, een medewerker van het Britse consulaat in Kenia. Tijdens een lezing in Londen ontmoet hij Tessa, waar hij meteen verliefd op wordt. Zij is een politiek activiste en ondanks haar andere kijk op de wereld van ontwikkelingssamenwerking en internationale diplomatiek, trouwen ze met elkaar. Justin neemt haar mee naar Kenia, waar Tessa al snel in aanraking komt met de erbarmelijke omstandigheden waarin de lokale bevolking leeft en ze besluit zich in te zetten voor de goede zaak.

Ze ontdekt dat een groot farmaceutisch concern haar medicijnen test op mensen uit de sloppenwijken, die zogezegd toch niemand zal missen als ze doodgaan: een mensenleven is in het arme, drukke en ongeorganiseerde leven van Kenia immers nauwelijks iets waard. Tijdens haar zoektocht om de waarheid boven water te halen stuit Tessa echter op veel tegenstand, vooral vanuit Westerse hoek. Als ze samen met een medewerker wordt vermoord en Justin er achter komt waar zijn vrouw mee bezig was, besluit hij de strijd van Tessa voort te zetten en op zoek te gaan naar de ware toedracht van Tessa's dood. Ook hij stuit daarbij op grote weerstand in de vorm van doodsbedreigingen en collega's die minder sympathiek zijn dan eerst gedacht.

 

The Constant Gardener toont op een doordachte en meeslepende wijze aan hoe de westerse wereld z'n experimentele geneesmiddelen, zonder verpinken, uittest op de straatarme Afrikaanse bevolking.

Of hoe deze prent via een tragische romance en suspensvolle intriges de kijker een geweten schopt.

 

Ingetogen maar overtuigend geacteerd door Ralph Fiennes (The English Patient) en Rachel Weisz, een ware openbaring qua natuurtalent.

 

 

23:33 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.