31-01-06

HISTORISCH-ARCHEOLOGISCH

Archeologen hebben bij graafwerken in Greenwich (Londen) :

de resten ontdekt van de Tudorkapel.

http://www.historicroyalpalaces.org/webcode/content.asp?i...

De kapel werd door koning Hendrik VII gebouwd

 

 

en maakte oorspronkelijk deel uit van het koninklijk Tudorpaleis, de geliefde verblijfplaats van de Tudors dat echter de 17e eeuw niet overleefde. 

Hendrik VII (28 januari 145721 april 1509) was koning van Engeland (22 augustus 148521 april 1509). Hij was de stichter van de Tudor-dynastie en wordt algemeen erkend als een succesvol vorst.

 

Henry Tudor was een zoon van Edmund Tudor, halfbroer van koning Hendrik VI van Engeland. Zijn moeder was Margaret Beaufort, een afstammeling van koning Edward III. Van zijn vader erfde hij de titel Graaf van Richmond, van zijn moeder de twijfelachtige aanspraak op de troon. Hij werd geboren in Pembroke in Wales maar groeide op in ballingschap in Bretagne, waarheen hij gevlucht was voor de koningen uit het huis York.

Ook trouwde hij met Elizabeth van York, dochter en erfgename van koning Edward VI. Hiermee verenigde hij de twee huizen en versterkte hij zijn aanspraken vanwege haar afstamming.

 

Deze kapel werd ook nog door zijn opvolgers Hendrik VIII en Elisabeth I

gebruikt.

Hendrik VIII (Greenwich, 28 juni 1491Westminster, 28 januari 1547), was koning van Engeland en Ierland (1509–1547), stamde uit het Huis Tudor, en was een zoon van Hendrik VII.

Hendrik wilde Engeland tot een sterke mogendheid maken, die een vooraanstaande rol zou spelen in de Europese politiek. Hij was intelligent en geïnteresseerd in kunst en wetenschap. Hij was echter ook liefdeloos, egoïstisch en wreed. Tegenstrevers, echtgenotes of (vaak getrouwe) dienaren die hem in de weg stonden ruimde hij meedogenloos uit de weg. Door zich in verschillende oorlogen te storten putte hij de schatkist geheel uit.

 

De archeologen sluiten niet uit dat de resten van deze opgegraven Tudorkapel ook de plaats is waar Hendrik VIII met twee van zijn acht vrouwen, nl. Katherina van Aragon en Anne van Cleve, huwde.

"Binnenkort dus nog een attractie méér voor Greenwich, dat reeds veel belangstellenden trekt vanwege de plaats zijnde waaraan de tijdstandaard is afgesproken : als de zon daar op het hoogste punt staat dan is het 12u. lokale tijd, de zogezegde Greenwich Mean Time" 

 

Nota : een medeblogger http://gidsjoris.skynetblogs.be/

maakt me hier attent dat er in de Onze Lieve Vrouwekathedraal Antwerpen

 

een glasraam te bezichtigen valt, dat door Hendrik VII geschonken werd aan de stad Antwerpen en dat zijn huwelijk voorstelt met Elisabeth van York.
Een heel interessant weetje voor als we nog eens naar de seniorenstad trekken.

14:11 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Rozenoorlog Interessant! In onze Antwerpse kathedraal hebben wij nog een glasraam van 1503, geschonken door Hendrik VII. Het stelt zijn huwelijk voor met Elisabeth van York. Dit huwelijk was meteen het einde van de rozenoorlog tussen de Tudors en de nobelen van York.
Groetjes vanuit de seniorenstad.

Gepost door: Gidsjoris | 01-02-06

GOED OM WETEN Bij mijn volgend bezoekje aan de seniorenstad, stap ik terstond jullie Antwerpse kathedraal binnen om dit werk te bewonderen, bedankt voor de tip

Gepost door: Iris | 01-02-06

Graag gedaan Iris Ik weet het, het is een schande dat ik uw tegenreactie pas nu, meer dan vier jaar later lees. Heb je het glasraam ondertussen al gezien?
Bij mijn volgend bezoekje hier ga ik zeker geen vier jaar meer wachten... Beloofd. Opperbeste groetjes,
Joris

Gepost door: gidsjoris | 12-04-10

De commentaren zijn gesloten.