02-02-06

PAARSE ZETEL-LEZING

Alweer een interessante lezing achter de rug, vandaag.

Niemand minder dan Hoogleraar in de Gynecologie en Knack-vrouw van het jaar 2004 Marleen Temmerman bezorgde de nokvolle zaal een boeiende uiteenzetting over thema's die we via de media horen en lezen, maar die voor ons nog steeds "een-ver-van-mijn-eigen-bed"-gehalte hebben (of misschien juist niet ?)

 

Marleen Temmerman is hoogleraar in de verloskunde-gynaecologie aan de Universiteit van Gent en afdelingshoofd van de afdeling verloskunde aan het Gentse UZ.

Marleen is geboren in Lokeren, in 1953, als oudste van een gezin van 4 kinderen. Vader postbode, moeder huisvrouw. Marleen is getrouwd met Lou Dierick en moeder van een zoon, Bram (16), Zij is hoogleraar aan de Universiteit Gent, gynaecologe, wetenschapper en hoofd van de afdeling verloskunde aan de Universiteit van Gent. Ze heeft de leiding over een internationale onderzoekseenheid, erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Als wetenschapper en arts leidde Marleen 5 jaar lang een onderzoeksproject over aids aan de Universiteit van Nairobi, Kenia. Ze kwam er terecht in een ziekenhuis in de sloppenwijken van Nairobi, waar gemiddeld 80 vrouwen per dag bevallen.

Met een internationaal onderzoeksproject aan de Universiteit Gent kloonde ze als eerste in Europa menselijke embryo's uit onrijpe eicellen (juni 2005).

 

Betty Mellaerts en Lieve Blancquaert tekenden haar "jeugdportret" in het fel opgemerkte boek Vrouw (2003)

http://www.marleentemmerman.be/index.php?mode=main&p=...

 

Marleen Temmerman ontving in 2004 de Prijs Gabriella Moortgat voor bijzondere diensten aan de gemeenschap en werd door de lezers van Weekend-Knack verkozen tot Vrouw van het Jaar.

 

Temerman pleit vooral voor een betere organisatie van onze gezondheidszorg, met meer inspraak van de vrouw, duidelijker voorlichting en meer respect voor silidariteit en culturele diversiteit.

 

Ook de gebrekkige opvang van vrouwelijke geweldslachtoffers en veel te snel aangewende nieuwe bevallingstechnieken klaagt ze scherp aan.

"Een vrouw waarvoor ik grote bewondering heb en waarin ik mezelf, al was het maar voor een heel klein stukje, graag zou in terugvinden"

15:21 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.