06-02-06

TENTOONSTELLING

Antwerpen aan de Main, vanaf 1 maart 2006 in het Antwerpse Hessenhuis :

HISTORIEK VAN HET HESSENHUIS

Het Oosterlingenhuis, het Hansahuis, het Hessenhuis waren stapelpanden die in de 16de eeuw werden opgetrokken in de zgn. Nieuwstad. In dit nieuwe stadsdeel ten noorden van Antwerpen bevonden zich vlieten die dienst deden als de eerste grote dokken. De meeste van deze enorme pakhuizen verdwenen in de loop van de 19de eeuw. Het Hessenhuis, klein bier in vergelijking met de andere pakhuizen, is de laatste getuige van deze 16de eeuwse stapelpanden.
 
Rijke geloofsvluchtelingen uit onze gewesten stichtten in 1585 de beurs van Frankfurt.  Het verhaal van hun emigratie, samengebracht in het Historisches Museum van Frankfurt is vanaf 1 maart te zien in het Antwerps Hessenhuis.
 
Deze rijke geloofsvluchtelingen smeekten om verlossing van de verschrikkingen van de Spaanse troepen, die op 4 nov. 1576 een bloedbad aanrichtten onder de burgers van Antwerpen.
Aan het eind van hun operatie die de geschiedenis zou ingaan als De Spaanse Furie, werden 8000 doden geteld.
Deze tragische gebeurtenis was een dieptepunt in de regeerperiode van de katholieke koning Filips II van Spanje.
(1527-1598, zoon van Keizer Karel en Isabella van Portugal)
Tussen 1554 en 1585, het jaar waarin het opstandige Antwerpen viel, zochten duizenden niet-katholieken hun toevlucht in Amsterdam, Hamburg, Keulen en Frankfurt.
De zowat 8000 calvinisten en lutheranen uit de zuidelijke Nederlanden, die zich in Frankfurt am Main gevestigd hadden, richtten er in 1585 de beurs op.
 
De Belgen hebben zowat Frankfurt gemaakt tot wat het vandaag de dag nog is : een bloeiende handels- en bankenmetropool.
 
 
Naar aanleiding van de 450ste verjaardag van de Belgische immigratiegolf, maakten ze een tentoonstelling die naar het Antwerpse Hessenhuis doorreist waar ze vanaf 1 maart 2006 te zien is onder de titel "Antwerpen-Frankfurt/Migratie en innovatie rond 1600"
 
Bron : Weekblad Knack nr. 5 (1 tot 7/02/06)
Voor de tento in het Hessenhuis zie ook :

15:41 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

proficiat Knap dat je wijst op deze tentoonstelling. Ik heb dan ook onmiddellijk een posting in mijn blog aangebracht met verwijzing naar jouw artikel.
groetjes

Gepost door: Sebastian | 06-02-06

De commentaren zijn gesloten.