08-02-06

TENTOONSTELLING

Paleis voor Schone Kunsten geeft van 10/02 tot 21/05/06 een overzicht van het werk van de belangrijkste Vlaamse pointillist Theo Van Rysselberghe (geboren te Gent, 1862-gestorven te St.Clair Z-Frankrijk, 1926) een man die trouwens op geen enkele overzichtstentoonstelling over het neo-impressionisme ontbreekt.

 

Théophile Van Rysselberghe is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het pointillisme in België.

Théo Van Rysselberghe leert schilderen aan de Gentse Academie voor Beeldende Kunsten en later bij Jean-François Portaels, de directeur van de Brusselse Academie. Zijn vroege werken verraden de invloeden van Manet en Degas. Hij toont zijn doeken voor het eerst aan het grote publiek op het Salon van Brussel in 1881. Daar wint hij een reisbeurs waarmee hij naar Spanje en Marokko trekt, in de voetstappen van Portaels, wiens oriëntalisme hij enorm bewondert. Hij schildert er scènes uit het dagelijkse leven aan de Middellandse Zee, met een vleugje exotisme. Die doeken stelt hij tentoon in 1883. Hij krijgt de smaak van het reizen te pakken. Tijdens een trip naar Parijs met de dichter Emile Verhaeren ontdekt hij de neo-impressionistische schilders. Hij raakt sterk onder de indruk van het grensverleggende schilderij "Zondagmiddag op het eiland van La Grande Jatte" van Seurat. Terug thuis begint hij te schilderen in pointillistische stijl. Anders dan bij zijn tijdgenoten is het pointillisme voor Van Rysselberghe geen overgangsstijl. Hij houdt deze divisionistische manier van schilderen twintig jaar aan, van 1890 tot 1910.

 

In 1897 verhuist de schilder naar Parijs. Na de dood van zijn grote voorbeeld Seurat zegt hij het pointillisme geleidelijk aan vaarwel. Vanaf 1910 trekt hij zich terug aan de zuidkust van Frankrijk en schildert er vrouwelijke naakten in vrolijke felle kleuren. Theo Van Rysselberghe sterft in St. Clair op 13 december 1926.

 

Meer over de overzichtstentoonstelling in Bozar

http://www.crooze.fm/php/modules.php?name=News&file=article&sid=168

16:40 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.