13-02-06

HET PANORAMA VAN WERNER TÜBKE door GEERT VAN ISTENDAEL

Dit is een monumentaal werk over het leven van de 16e eeuwse revolutionair en ketter Thomas Müntzer uitgevoerd door hofschilder van dienst Werner Tübke, in opdracht van het Politbureau van de SED (Oost-Duitse socialistische eenheidspartij).

 

Het is 123 meter lang en veertien meter hoog.  Op meer dan 1700 vierkante meter schilderij staan drieduizend figuren afgebeeld.

In 1983 zette Werner Tübke zijn  eerste penseelstreek en hij signeerde het afgewerkte doek in 1987.

 

Het hangt in een cilindervormig gebouw op de berg die het stadje Bad Frankenhausen in Thüringen beheerst.  Het gebouw werd speciaal ontworpen voor het schilderij (of eerder wandschildering).

Het is een heus panorama, zonder begin noch eind.

De schilder werd bijgestaan door professoren van de Karl Maxuniversiteit in Leipzig.

 
 
Het ministerie van Cultuur van de DDR was bevoegd om de opdracht voor het panorama in Bad Frankenhausen toe te wijzen.  Het zou een monumentaal werk worden dat het leven en de werken van de revolutionaire, zestiende-eeuwse ketter en volksprediker Thomas Müntzer voorstelde, de man die een maatschappij van gelijke kinderen des Heren, het rijk Gods op aarde wilde stichten.
 
Over Thomas Müntzer (1489-1525)

In de meimaand van 1525 verzamelden enkele duizenden boeren zich op een berg bij Frankenhausen en kwamen, de ellende en uitbuiting méér dan moe, in opstand tegen hun feodale landheren.

Thomas Muntzer, de utopische ketter, de rebelse predikant, was uiteindelijk de figuur op wie de boeren hun hoop hadden gesteld.

Zij zouden uiteindelijk slag leveren tegen de edellieden.

Zesduizend boeren vonden de dood en Muntzer werd gevangengenomen, gefolterd en op 27 mei 1525 onthoofd.

 

Vierhonderdvijftig jaar later stond een afbeelding van Müntzers hoofd op de DDR-bankbiljetten van vijf mark en heette Mühlhausen voortaan Thomas-Müntzer-Stadt.

zie ook : http://www.meetingpoint.org/jc/jcmunzer.htm

 

Geert Van Istendael , zie Knack nr.6 (8 tot 14/02/06)

werkt voor uitgeverij Atlas aan een abc-boek over Duitsland (de verschijningsdatum staat echter nog niet vast).

"De bedoeling is een subjectief en dus noodzakelijk ook onvolledig portret te maken van onze onbekende en onbeminde, indien niet gehate, oosterbuur" zegt Van Istendael.

"Duitsland fascineert me mateloos.  Het is ingrijpender veranderd dan enig ander land dat ik ken.  De oude combinatie demonisch/subliem/autoritair is vervangen door de combinatie materialistisch/zakelijk/democratisch.  Het is ook het enige land waarvan we er ooit twee hebben gehad, waar je twee soorten praktijk van moderniteit en conservatisme met elkaar kon vergelijken"

http://www.bocobrussel.be/Thema'sVanIstendael.htm

 

 

 
 
 
 

 

15:18 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.