21-02-06

HANDSCHRIFT.....STRAKS VERDWENEN CULTUUR ?

Een artikel in De Gentenaar doet me er even bij stilstaan hoe ook ik ben bezweken voor het digitaal schrijven. Er wordt steeds minder met de hand geschreven en volgens experts loopt het handschrift, dat er qua leesbaarheid trouwens op achteruitgaat, op zijn laatste benen.

Het einde van het handschrift werd al tientallen jaren geleden aangekondigd, eerst toen de schrijfmachine haar intrede deed en daarna bij de opkomst van de computer, de e-mail en het sms verkeer.

Gerechtsdeurwaarders zijn wel nog bij wet verplicht alles met de hand te noteren.  Ook griffiers van rechtbanken hebben nog enigszins verplicht schrijfwerk.

De beruchte (vaak onleesbare) handschriften van huisdokters zijn wel gedoemd te verdwijnen; hun voorschriftbriefjes worden meer en meer met de computer afgedrukt.

Ook de sollicitatiebrief en zelfs een brief aan de koning worden tegenwoordig bij voorkeur op een tekstverwerker gemaakt.

Toch zal het velen verbazen maar "schoonschrift" is nog altijd een vak in de lagere school, al heet dat vak nu gewoon "schrift".

Feit is wel dat de kwaliteit van het schrift al in de lagere school achteruitgaat.

Maar buiten de school wordt er nog weinig geschreven.

Welk kind werkt er thuis nog met stoepkrijt op de oprit of heeft een bord hangen in de garage  en waar koopt men nog een griffel en een lei ?

By the way, Gent kent een heel gezellig museumpje "De School van Toen" waar je als grootouder uren kan rondhangen met je kleinkind(eren) en waar beide generaties elkaar  kunnen treffen in kinderlijke gezelligheid en curiositeit.

http://www.gent.be/schoolvantoen/

Is het handschrift zowat vijfduizend jaar na zijn uitvinding

http://www.xs4all.nl/~wjsn/tekst/taalschriften.htm

aan zijn zwanenzang toe ?  Volgens kalligrafie-kunstenaars helemaal niet want de cursussen "kalligrafie" swingen de pan uit.

Kalligrafe Bernadette D'haese formuleert het trouwens als volgt :

"Een mens is gemaakt om te schrijven.  Zodra een klein kind een beetje fijne motoriek beheerst, maakt het krabbeltjes op papier"

Zie ook de website van één van onze talentrijkste kalligrafen, Mieke De Grauwe

http://users.skynet.be/behaegeldegrauwe/

En niet enkel een klein kind trouwens.

Welke volwassene maakt niet onbewust van die "droedels" tijdens een telefoongesprek bvb. of ergens tijdens het wachten aan één of andere toonbank ? Droedels, die soms tot mini-kunstwerkjes uitgroeien, tot eigen verbazing.

Ik hou alvast trouw aan het handschrift bij wijze van boodschappenlijstjes die ik meestal tweekleurig opmaak, al naargelang de belangrijkrijkheid van een produkt.

Of op tijd en stond een kattenbelletje aan mijn partner bij wijze van aandacht als ik er even niet ben.

Ook aan het eigenhandig schrijven van verjaardags- en nieuwjaarswensen kan ik de meeste vreugde beleven, want dan voel ik toch een beetje dat ik  er echt  ben voor de ander.

En verder een gezonde mixe van heden en verleden, in de vorm van pen en computer is een optimale vorm van up-to-date blijven, zou ik zo zeggen.

Dus, collega-bloggertjes, houden zo !

 

 

 

 

 

 
 

 

15:32 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

dag Iris ja de computer vervangt heel veel
waar is de tijd toen ik als klein vhike
brieven schreef
nu ik bijna iedere dag computer
is mijn geschrift er ferm op achteruit gegaan
grts
vhike

Gepost door: vhike | 21-02-06

De commentaren zijn gesloten.