23-02-06

DE OMGEKEERDE WERELD

Wat men niet allemaal uitzoekt omwille van kijkcijfers.

Nu ben ik wel een CANVAS-kijker en vind ik hun programma 's het meest aansluiten bij wat mij persoonlijk zint.Toch voel ik ook dat de CANVAS-makers het moeilijk hebben en zoeken waar ze nog zoal hun mosterd kunnen halen.Met hun zogezegde vernieuwing Waarvan Akte dat start vanaf zondag 5 maart, heb ik het moeilijk met wat zij hun "vernieuwing" noemen.

't Zit zo : Op een godvergeten plek in Andalusië worden BV's geïnterviewd door alleen maar een stem in hun oor; een zogezegd interview met een onzichtbare.

't Ja, waar horen, zien en doen wij dit tegenwoordige elke dag, of sommigen de godsganse dag ?  Toch wel via onze computer en onze blogs zeker ?

Dus zo vernieuwend is het nieuw Canvas-programma eigenlijk niet.

Intrigerende televisie, noemt programmamaker Paul Peyskens het.

In die zin dat diegene die een BV interviewt onzichtbaar blijft tot vlak voor het einde.De geïnterviewde krijgt zijn vragen via een oortje met een vervormde stem dan nog. 

Waarom zo geheimzinnig doen ?

Omdat de geïnterviewde zich dan volledig vrij voelt.  Hij wordt zogezegd niet afgeleid of beïnvloed door de aanwezigheid en de lichaamstaal van de (onzichtbare) vragensteller.Dat zorgt ervoor, volgens hen, dat de camera's fotografische portretten van die koppen kunnen maken. (????)

Ik vraag me hier af of dit anders niet kan ?

De BV's worden daarbij wel in hun doen en laten gevolgd vanuit een regiekamer.

Hier komt Big Brother dus ook bij loeren ?

Naar het schijnt is de ontlading als ze elkaar op het einde van de dag of een stuk in de nacht ontmoeten, zeer intens.

Dat ruikt volgens mij sterk naar verpakte emo-televisie en daarvoor hebben we andere, gespecialiseerde zenders, of niet soms ?

Hoe kwamen ze bij CANVAS op het idee voor dergelijk programma ? En nu komt de clou :Jaren geleden zag Paul Peyskens in Monaco het zelf gebouwde optrekje van architect Le Corbusier, waarin hij zich terug trok om alleen te zijn en zo groeide het idee tot dit "onzichtbaar interviewprogramma".

De illusie dan van alleen te zijn, want hoe kan men ongestoord genieten van alleen zijn met de achtergrondgedachte van "Big Brother is watching you" ? 

Wie zijn nu die geïnterviewde BV's met een oortje :

David Davidse, Frank Beke, Marleen Temmerman, Jasper Steverlinck; Bart De Pauw, Peter Vandermeersch, Kaat Tilly en Jan De Cock..

Welk een impact de virtuele wereld eigenlijk al heeft op de zichtbare !  Ik kies echter voor beide werelden gescheiden te houden : televisie is er om naar te kijken en laat onze virtuele computerwereld de enige, echte intrigerende blijven, waar we lekker onzichtbaar en ongedwongen onze eigenste "ik" kunnen blijven en waar bloggers elkaar onzichtbaar kunnen ontmoeten, uitwisselen, mededelen en delen zonder oortje !

 

15:47 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Ave ! Hier terecht gekomen via "parkeerblog".

Zo zie je maar dat je soms onverwachte bezoekers krijgt...leuk plekje heb je hier...

groetjes uit het Zwarte Land

Gepost door: anima-negra | 24-02-06

dag Iris volledig akkoord
ik erger mij trouwens dat al die zogezegde
bv 's overal opduiken
alsof de canvaskijker staat te hunkeren naar hun "kijk op de wereld"
neen
geef mij maar vlug een blog !
grts
vhike

Gepost door: vhike | 24-02-06

niet te vlug (ver)oordelen Misschien eerst even het programma bekijken vooraleer een oordeel te vellen! Wie weet heeft een BV wel eens iets interessants te vertellen, of valt er alleen wat interessants te rapen op blogsites? Trouwens, als ik het lijstje van gasten zie van Waarvan Akte, lijken het me niet bepaald de meest voor de hand liggende BV's. Frank Beke, Jan De Cock, Marleen Temmerman... toch mensen die iets te zeggen hebben, dunkt me.
Ik kijk met belangstelling uit naar de zondagavond.

Gepost door: Wolf | 01-03-06

De commentaren zijn gesloten.