26-02-06

WATCHO-GEFILOSOFEER

Watcho, ik had er eerlijk gezegd nog nooit over gehoord.

Volgens Van Dale is dit een man die geen watje is, maar ook geen macho. Fotograaf, romanticus en levensgenieter Michiel Hendryckx

 zegt van zichzelf een absolute watcho te zijn, want hij strijkt en is, net zoals vrouwen, graag met bloemschikken bezig.  Volgens hem is de nieuwe man een watcho, zonder evenwel een doetje of watje te zijn. Als voorbeeld noemt hij acteur Georges Clooney waar veel vrouwen op vallen.

Hmmm, daar geef ik hem al gelijk in.

Wanneer Michiel begint te filosoferen heeft hij het over "De kwaliteit van de traagheid".  Hij vindt het allemaal te snel gaan tegenwoordig en vindt dit zeer alarmerend.

Hier ga ik alweer akkoord, zo voel ik het immers ook.

Zo komt Michiel Hendryckx tot de Zen-beleving wanneer hij vertelt over zijn zaterdagochtend, 

 
zijn "Eredienst aan de traagheid" : een uitgebreid ontbijt met goede muziek, een dikke krant en tussendoor luchtige conversatie.
Gewoonweg de essentie van het leven op een welbepaald, zelf gekozen moment.
Aan wie zeg je het ! Sinds de kinderen het huis uit zijn, ontdekten ook wij die moment-opnames van gezellig genieten en het tikken van de klok gewoon het zwijgen op te leggen.
Eén van onze ZEN-gebeuren zijn de weekend-ontbijten, maar tussenin leerden we ook al van veel tussendoorse, dagelijkse dingen genieten, daar waar we vroeger niet bij stil stonden bij gebrek aan tijd of gewoonweg omdat we er niet voor open stonden.
Als reeds bij 't ochtendgloren de deur wordt dicht getrokken en haastige stappen dimmen naar de verte toe, slurp ik mijn laatste restje koffie, snuif ik verse letters uit een gesteven krant, haal ik de hele wereld op mijn schoot.  Corruptie, oorlog en ellende, ook wat blijdschap af en toe : 'k laat me weer eens overdonderen, 'k vergeet mezelf en 't is nog zo vroeg. Als de laatste zin is opgevreten en het stijfsel gretig uitgekneed, ben ik weer een beetje up-to-date.  Pas wanneer de kerktoren kleppert en de realiteit me in de oren klinkt, zijn de slapers eindelijk uitgewist en vind ik mezelf terug in een dagelijks ritueel dat ik keer op keer koesteren mag.
Iris
 

 

 

 

10:49 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Groot gelijk diene Michiel! "De kwaliteit van de traagheid", wie durft dit in deze hectische tijden nog ter sprake brengen?Alles maar dan ook alles is tegenwoordig dringend en moet rap,rap,rap gebeuren. Ik sluit me aan bij Michiel's "Eredienst aan de traagheid": een uitgebreid ontbijt met goeie muziek, een krant en ...tijd. Ook al kan dit voor sommigen enkel in het weekend: DOEN!!!

Gepost door: eric | 26-02-06

tja een watcho... weeral iets bijgeleerd. Is toch zeker geen wasproduct??
groetjes

Gepost door: Sebastian | 26-02-06

zen-moment Wij kunnen ook genieten van de zondagochtenden als Fleur niet moet werken. Lekker lang slapen, traag wakker worden, nog wat nagenieten van de nestwarmte en dan een lekker kopje koffie, uitgebreid ontbijt en pyamadag als we niet buiten gaan, zoals vandaag.

Gepost door: Dirk | 26-02-06

De commentaren zijn gesloten.