06-03-06

OSCARS 2006

Geschiedenis van de Academy Awards

 

Het beeld

Het beeld is 35,1 centimeter hoog, weegt 3,8 kilo en stelt voor een naakte ridder die, gewapend met een zwaard, de wacht houdt op een filmblik.

Art-director Cedric Gibbons ontwierp de Award in 1927 uit de losse pols, tijdens de lunch, op een tafelkleed. De Academy of Motion Pictures, Arts and Science was (zo wil de legende) direct enthousiast over zijn schets en gaf aan beeldhouwer Georges Stanley de opdracht er een beeldje van te maken. Later wist Cedric Gibbons elf exemplaren van zijn eigen creatie in de wacht te slepen.

De firma R.S. Owens and Co uit Chicago fabriceert de Oscars; jaarlijks zestig voor de winnaars en veertig reserve-exemplaren voor in de kluis. Kostprijs ongeveer 275 euro per stuk. "Financieel worden we er niet veel wijzer van", beweert directeur Owen Siegel. "Maar het is natuurlijk een fantastische reclame voor ons bedrijf."

De Oscar bestaat voor 99% uit een mengsel van tin en koper. Het goud (een dompellaagje van 24 karaats) zit alleen aan de buitenkant. Daaroverheen is nog een corrosiewerende lak aangebracht, omdat veel sterren aan zee wonen.

De naam

Margot Herrick, bibliothecaresse van de Academy - zo wil het verhaal - komt de eer toe de naam te hebben 'bedacht'. Ze liet zich ontvallen dat het mannetje als twee druppels water op haar oom Oscar leek. Sindsdien (1932) spreekt men van de Oscars. Een ander verhaal stelt dat Bette Davis haar Academy Award Oscar doopte, naar haar eerste echtgenoot.

Gezien wij ons filmfreacks mogen noemen en we de cinémawereld op de voet volgen, gaat de Oscaruitreiking niet zomaar aan ons voorbij. Zij het dan dat we zelden of nooit akkoord gaan met de conservatieve, nationalistische beoordeling van de Oscarcommissie

Deze keer echter verklaren wij ons unaniem akkoord met de Oscaruitreiking 2006 (wordt Amerika eindelijk volwassen ?).

Zeker wat betreft de keuze voor de beste film "Crash" http://www.imdb.com/title/tt0375679/, de bebuutfilm van Paul Haggis

die hier eerder in mijn blog (dd. 12/02/06) werd besproken.
Beste regisseur, de Taiwanees Ang Lee,

kreeg het fel begeerd beeldje voor zijn prachtig Brokeback Mountain, de homo-western maar wat Lee zelf omschrijft als een film over ingehouden liefdes http://www.imdb.com/title/tt0388795/

Terechte keuzes ook voor Reese Witherspoon

als beste vrouwelijke hoofdrol in Walk the Line (The Johnny Cash-story) http://www.imdb.com/title/tt0358273/

en vooral wat mij betreft de revelatie van 2006 Rachel Weisz

voor haar glansrijke bijrol in de pakkende "The Constant Gardener", eerder hier besproken dd. 28/01/06.
De Oscar voor beste mannelijke bijrol gaat naar Georges Clooney

voor zijn prestatie in Syriana http://www.imdb.com/title/tt0365737/wat kenners omschrijven als DE beste actuele thriller voor de rest van 2006.

Clooney schitterde trouwens eerder als regisseur en acteur in de politieke, docuprent "Good Bye and Good Luck"(zie eerdere beschrijving op deze blog dd. 15/01/06).

De bij het ruime publiek minder bekende, maar bij filmfreacks zeer gewaardeerde acteur Philippe Seymour Hoffman

http://www.philipseymourhoffman.net/biography.htm...

mocht zeer terecht de "Oscar voor beste mannelijke hoofdrol" in de wacht slepen voor de film Capote naar 's werelds meest legendarische gangster http://www.cinebel.be/nl/film.asp?Code_film=15164.  Deze film wordt eerstdaags in onze zalen verwacht.

Er wachten de filmliefhebbers nog heel wat gezellige en interessante cinémabezoeken.  Terwijl de lente en het terrasjesweer toch nog op zich laat wachten.

Intussen genieten we alvast van de fotogalerij over de Oscaruitreiking 2006 : http://www.imdb.com/gallery/granitz/4425/+12

 

 

 

15:10 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.