07-03-06

ARCHEOLOGIE

Standbeelden van oorlogsgodin ontdekt

Een mens zou nog vergeten dat er wereldwijd dagelijks archeologen aan het werk zijn die met minutieus geduld uren, dagen en jaren voortwroeten en spitten naar overgebleven historische waarnemingen.

Aan de tempel van farao Amenhotep III in Luxor hebben Duitse archeologen zes standbeelden van de Egyptische godin Sekhmet gevonden :

Sekhmet (de Machtige), Moet-Sekhmet of Hathor-Sekhmet is een godin uit de Egyptische mythologie, ook wel het Oog van Ra genoemd. Ze is de vrouw van Ptah, en door sommigen werd ze gezien als de moeder van Nefertem. Sekhmet had een leeuwenkop en was de godin van de vergelding, ziekte en leeuwinnen. In de ogen van de Egyptenaren was ze een zeer krachtige godin. Sekhmet symboliseerde de verwoestende kracht van de zon. Haar cultus vond vooral plaats in Memphis.

Sekhmet is de destructieve vorm van de godin Hathor of Moet, en de dochter van Ra. Volgens de Egyptische mythologie was de zonnegod Ra de eerste farao, maar op den duur werd zijn menselijke lichaam oud en de mensen hoonden hem weg. Hierop zond hij Hathor in de vorm van Sekhmet naar de aarde, waar de godin haar bloeddorst op de mensen botvierde. Uiteindelijk lieten de goden haar een meer van bier drinken, waarvan Sekhmet dacht dat het bloed was, om zo de slachtingen een halt toe te roepen.

In de loop der tijd vereerden de Egyptenaren Hathor en Sekhmet als twee verschillende godheden, hoewel zij oorspronkelijk aspecten van dezelfde godheid waren geweest. Sekhmet werd geacht ziekten te veroorzaken, maar ze werd ook vaak aangeroepen om een ziekte te genezen. In haar genezende vorm stond ze ook bekend als Werethekau

Farao's en koninginnen
Amenhotep III

Amenhotep hield zijn enorme rijk bij elkaar met een mengeling van diplomatie, koninklijke huwlijken en sluwe plannen. Hij zette een ambitieus bouwprogramma in gang dat havens omvatte, kanalen en zijn grote graftempel bij Thebe - de grootste van Egypte. Hij was de eerste farao die een koninklijke staatscourant liet verspreiden op kleitabletten. Hij hield van kunst en oudheden. Hij was ook een geslepen politicus; terwijl hij de staatstempel van Amon bij Karnak bleef verfraaien, gaf hij onopvallend tegenwicht aan de toenemende macht van de Amonpriesters door een nieuwe godsdienst in te stellen, de verering van de oude zonnegod Re (of Ra).

De pas opgegraven beelden bleven vrij goed bewaard; er zijn er 3 nog volledig intact en 2 bleven bewaard tot aan het middel.

Het Duitse team vond in dezelfde tempel al 30 standbeelden van godin Sekhmet  gemaakt tijdens de XVIIIe dynastie (1580 tot 1314 voor Christus).

Toch fascinerend het beroep van archeoloog, om met de ruwe hand zover in de tijd terug de tastbare geschiedenis waar te nemen.  Ik kan die geschiedkundige teruggang in de tijd nauwelijks vatten, laat staan voelen...

 

En alsof 't niet op kan : ook in Pompei http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/Romeinenpompei.htmhebben nieuwe opgravingen door Amerikaanse geologen uitgewezen dat de vulkaan Vesuvius  3.780 jaar geleden (dat is 1.859 jaar voor de vulkaan Pompei vernietigde) 

Pompei

nog een erg zware uitbarsting kende met desastreuze gevolgen.

Uit de opgravingen bleek dat een eerdere nederzetting in de buurt van Pompei bij die gelegenheid helemaal van de kaart werd geveegd.

Een team onder leiding van geoloog Michael Sheridan van de Universiteit Buffalo vond de goed bewaarde resten van de nederzetting, vijftien kilometer ten noordoosten van de Vesuvius in de onmiddellijke omgeving van waar nu het plaatsje Avellino ligt.

Avellino
De Vesuvius geldt als één der gevaarlijkste en meest onberekenbare vulkanen van Europa.  Italiaanse deskundigen waarschuwen immer opnieuw voor een uitbarsting.  In de voorbije jaren waren er al enkele evacueringsoefeningen van plaatsen in de buurt.

 

Voor de avontuurlijken of zij die nog een nieuwe vakantiebestemming zoeken : Avellino opent zijn deuren en zijn ondergrond !

 

 

15:07 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

lieve Iris
heel erg bedankt voor je opbeurend berichtje
vele groetjes
vhike

Gepost door: vhike | 07-03-06

boeiend Dit moet toch wel een boeiende job zijn, archeoloog! Betreffende de haiku: sinds wij begin dit jaar pas deze dichtvorm leren kennen hebben, wagen we er ons regelmatig ook aan, zowel Fleur als ik. Regelmatig zetten we zo eentje tussendoor op de blog. Haiku en Zen gaan hand in hand.

Gepost door: Dirk | 08-03-06

De commentaren zijn gesloten.