09-03-06

LANGER EN GEZONDER LEVEN IN BELGIE

Deze week in Knack nr. 10 lees ik een interessant artikel waar ik mij ten volle achter schaar : In het rijke België blijft de levensverwachting stijgen door gezond te eten en veel te bewegen, maar vooral door jezelf en je gebreken te kennen.

 
Vandaag doet 16 % van de Vlaamse vijftigplussers aan sport in clubverband.  24 % is regelmatig intensief fysiek actief, met vrienden of alleen.  Geregeld stevig wandelen hoort hier zeker ook bij.
Aan wie zeg je' t !!!

De onderzoekers van de Bewegings- en Revalidatiewetenschappen Leuven ontwikkelden een IMPULS-programma waarbij ouderen uitleg en oefeningen krijgen om thuis een actievere en sportievere levensstijl uit te bouwen.

Nu, als je 't mij vraagt, uit je dagdagelijkse huishoudelijke taken haal je toch de meeste oefeningen : ramen lappen, stofzuigen, boenen, trap op trap af i.p.v. de lift, je boodschappen te voet aanvullen, dagelijks een ommetje en niet te onderschatten : je kleinkind opvangen. Zo noem ik de vrijdag mijn zwaarste sportdag wanneer ik 's avonds, uitgeteld maar tevreden, alle lichaamsspieren nog voel nazinderen van bukken, heffen, speelgoed ruimen, achterna hollen enz....maar 'k zou voor geen geld mijn "Mauriceke's dag" (zo noemt onze kleinzoon) willen ruilen, nog niet voor de meest gesofistikeerde fitness-toestellen !

Toch wordt er, volgens het artikel, nog veel te weinig gesport.  Waarom ?  Omdat, volgens prof. Delecluse van bovenvernoemd onderzoekscentrum, jonge mensen massaal afhaken omwille van carrière en gezin.  Vooral vrouwen tussen 30 en 40 jaar vinden weinig tijd voor henzelf.
Dat kan ik alleen maar beamen als ik het voorbeeld van mijn jongste dochter neem, die 's morgens om 7u de trein op gaat om pas om 18u 30 terug thuis te komen en dan nog voor haar gezin dient te zorgen.
Voor een duidelijk gezondheidseffect wordt lichamelijke activiteit het best gekoppeld aan gezonde voeding, gaat Knack verder.

Eén van de belangrijkste boodschappen in het voedingsonderzoek is dat groenten en fruit het risico op kanker verminderen.  Daarnaast ook nog zuinig zijn met verzadigde vetten en geraffineerde producten en men zal zich ook nog eens beter in z'n vel voelen, wat dan alweer de zelfzekerheid ten goede komt.

't Ja, soms wordt men zelfs genoodzaakt om gezond te gaan leven en zelfs op dieet te gaan omwille van de verhoogde cholesterol of bloeddruk. Maar naderhand ondervindt men daar alleen maar de voordelen van zodanig zelfs dat je de jaren van je leeftijd moet achterna hollen, maar da's alweer geen gezonde aanrader. Als het om mijn leeftijd gaat, laat mijn geheugen me wel eens (bewust) in de steek juist omdat ik me soms nog een tiener voel, zij het dan wel een verjaarde.....

Voor geïnteresseerden :  Life 2-beurs op 17, 18 en 19 maart te Brussel-Expo-Paleis 11

www.life2.be

 

 

16:30 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

langer en gezonder leven in belgie Zoals steeds kan ik het enkel maar beamen, en wat Mauriceke betreft
het is toch een schoon ventje éh. groetjes

Gepost door: haeyen jeanine | 09-03-06

knap zo We leven alsmaar langer en gezonder, maar als nu ook de economie eens meeging en niet overgaat tot maatregelen die oudere mensen uitrangeren....
Groetjes

Gepost door: Sebastian | 11-03-06

gezonde geest in een gezond lichaam, niet? Voor een deel klopt het allemaal, zeker en vast, de voeding maakt de gezondheid. En een goede visie op wat je eet hangt daar natuurlijk mee samen. En voldoende beweging, actief zijn.
Maar ook hoe je naar het leven kijkt maakt je gezonder, dacht ik toch. Maar aangezien je een wandelaar bent (net als ik, hoewel nu even op non-actief wegens allerlei redenen) zal dat wel oké zijn hé.
(en men voelt zich toch als herboren als men een paar dagen kunnen bekomen is na een trektocht van één of anderhalve week? Mentaal én fysiek).
We leven in een gekke maatschappij waar de nadruk te veel ligt op prestatie en te weinig stilstaat bij het essentiële. Velen lopen het bos in en denken: mooi bos, en straks een goeie trappist. binnen een uurtje. En geen oog voor de bomen...
Jammer, maar gelukkig zijn er nog enkelen (zoals jij) die dat inzien, blijkbaar :-)
prettig weekend,
Karlo

Gepost door: karlo | 11-03-06

De commentaren zijn gesloten.