13-03-06

GRENZEN EN HORIZONTEN VERLEGGEN

Dat grenzen verleggen in onze genen zit merk je ’t best bij baby’s en peuters en dat we later in onze adolescentie er alleen maar baat bij hebben om die grenzen door te trekken op zoek naar onze weg in ’t leven, is een natuurlijk en gezond fenomeen.

Reizen is bvb. een geschikt en aangenaam medium om buiten ons eigen wereldje te treden, om te ontdekken, kennis op te doen en natuurlijk hoort daar, niet in het minst, genieten en ontspannen bij.

Wat mij opvalt is dat binnen dat reizen en het kiezen van vakantiebestemming, de laatste jaren, beetje bij beetje de decadentie doordringt.

In een krantenartikel heeft men de meest uiteenlopende reis- aanbiedingen bijeen gebracht van het hoogste naar het meest romantische plekje, al naargelang je wensen en vooral je portemonnee.

Ik sta er versteld van hoever reispromotoren gaan en hoe decadenter de moderne mens, zeker hier in het Westen, wordt.

Een greep :

De duurste en meest romantische blijkt een verblijf te zijn in Tanzania in de Ngorongoro Crater Lodge (‘k verstuik er bijna mijn tong op).  Je verblijft er in een paalwoning op de rand van de vulkaankrater met eigen butler.  De champagne vloeit er dagelijks rijkelijk en overal zie je roze flamingo’s. Men zegt er wel niet bij of het van de champagne is.

www.ddreizen.be

Ik vraag me af wat daar nu zo romantisch aan is vlakbij dat donker vuurspuwend gat.

Dan is er de hoogste bestemming.  Naar het schijnt gaan de Vlaamse vertegenwoordigers van Asian Trekking er prat op dat zij de allerhoogste bestemming kunnen aanbieden.  Zelfs al heb je hoogtevrees en ben je geen topatleet, voor 1.995 euro geraak je met hen ook al tot in het Mount Everestbasiskamp.

Ast.np.b@scarlet.be

En wat dan,  om daar bibberend van de schrik in een tentje stilletjes te genieten ?

De meest Muzikale reis is een drumvakantie.  Je hebt de keuze : 11 dagen in Amerika of tien dagen in Cuba. Ook voor de basgitaristen is er plek in de workshops.  Voor anderssoortige muzikale geesten bestaat er ook een blues- en countryreis door Amerika, een sambareis door Brazilië en een tangoreis in Argentinië.

www.divantoura.be

Hmm, dat zou ik nu wel zien zitten, zie

Binnen in de meest gesloten gemeenschap : Noord-Korea is een land dat je niet meteen in een reisbrochure verwacht, begint de beschrijving bij www.koningaap.be

Het land is immers voor velen ontoegankelijk.  Voor wie wil weten hoe het laatste stukje communisme dat je nog communisme kunt noemen eruit ziet.  Mensen op straat aanspreken is ten strengste verboden en elke minuut van de dag houden twee lokale gidsen een oogje in het zeil.

Dat lijkt mij eerder iets voor de masochisten, als je ’t mij vraagt.

Dan hebben we nog de bestemming het meeste risico op verloren lopen.

Wat er in de bagage van deze reistoerist moet, zegt genoeg : kompas, verrekijker, GPS, satelliettelefoon en vuurwapen (?) want paden bestaan er niet in de Selwyn Mountains in de Canadese Yukon-provincie (16 maal zo groot als België) en mensen kom je tijdens deze twaalfdaagse wildernisexpeditie niet tegen.

www.andersreizen.be

Wel één voordeel, als het je niet bevalt is er geen weg terug.

Voor de workaholics is er dan de meest arbeidsintensieve vakantie.  En ook voor de  idealisten want men wordt niet betaald voor gedane arbeid. Als vrijwilliger gaat men stenen kappen in een Amerikaans natuurreservaat.  De organisator waarschuwt wel voor hard labeur in de blakende zon en mensen met rugklachten of astma worden geweigerd.  Dit is wel louter voor jongeren onder de dertig.

www.wep.org.

Ik betwijfel wel of diezelfde jongeren zo gretig zijn om ook bij ma en pa de tuin aan te pakken of houtblokken te kappen, gratis voor niks. Anders wel een aanrader voor de zittende student.

De meest afgelegen tête-a-tête kan men dan alweer beleven op de eilandengroep Palau, ten oosten van de Filippijnen.  Dit is eerder een huisruil met de eigenaar van een eenzaam optrekje op één van de 300 eilanden die samen Paulau vormen.Geen winkels, hotels, noch restaurants.  Je douche staat buiten en de muren zijn van hout of doek; wil je airconditioning trek dan één wand omhoog.  Niet geschikt voor slaapwandelaars want vlakbij gaapt de afgrond en wacht de oceaan.

www.intervac.be

Misschien een tip voor wie zijn/haar partner beu is en daarbij slaapwandelt natuurlijk.

De goedkoopste en de kortste trip ? Net een huis gekocht en de vorige suggesties zijn niet aan jou besteed, niet getreurd.  Naast Tibet, Ecuador of Schotland, heeft deze specialist in wandelreizen voor de gierigaards iets in petto.

www.vreemdekontinenten

biedt een pakket aan voor slechts 30 euro en je wandelt in één dag in groep over een geitenpad tussen wijngaarden.  En dan nog in eigen land slenteren van Alden Biesen naar Genoelselderen !

Ach ja, waarom ook niet ?  Vele Belgen kennen immers hun eigen kleine landje niet eens !

En dan is er…….de grootste verrassing !

U denkt bij verrassingsreis aan die ticketbalie op Zaventem waar je de vlucht koopt die die dag nog overschiet ?  Het kan stukken straffer met “Bestemming Onbekend” www.karavaan.be .

Je weet zelfs op Zaventem nog niet waarheen de tocht van 16 dagen gaat, want je krijgt via een tussenstop zand in de ogen gestrooid. (figuurlijk dan). 

Zowel warme als koude kledij pakken is de boodschap.  Garantie is wel dat je naar een plek gaat die niet veel bereisd wordt.  Zo gingen verrassingsreizen al naar Mozambique en Georgië.

Wie houdt er niet van verrassingen ? Maar dan mag je achteraf niet klagen ook.

En dat onze grootouders in hun tijd een jaar lang vol verlangen uitkeken naar dat éne dagje Blankenberge met de trein !

Ach, genieten.....dat zit vanbinnen, toch ?

 

 

 

 

 

n

23:55 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

werk zal je wel gehad hebben met die lange lijst
op mij had ze een omgekeerd effect
dat dagje Blankenberge ?

Gepost door: schilderia | 14-03-06

De commentaren zijn gesloten.