14-03-06

FILM

Brokeback Mountain

de film van Ang Lee die gelauwerd werd met een Oscar voor beste regisseur, is gebaseerd op het kortverhaal van Annie Proulx

http://www.biblioweb.nl/auteurs/proulx.htm

Het verhaal speelt zich af tegen de meeslepende panorama’s van Wyoming en Texas en start in het jaar 1963.

Ennis Del Mar (Heath Ledger : http://www.cinebel.be/nl/filmo.asp?rub=1&cast=Heath%20Ledger)

 en Jack Twist (Jake Gyllenhaal : http://www.cinebel.be/nl/filmo.asp?rub=1&cast=Jake%20Gyllenhaal)

ontmoeten elkaar terwijl ze voor werk aanschuiven bij een plaatselijke boer.Wanneer ze samen tewerkgesteld worden als schaapsherders op de majestueuze Brokeback Mountain worden ze vrienden en verstevigt hun band.

Maar algauw merk je als toeschouwer dat er iets onderhuids brandt, iets wat de twee vrienden afschrikt en waaraan ze stilaan bezwijken : hun verlangen naar elkaar dat stilaan uitgroeit tot sex en hechte liefde.

Op het einde van de zomer moeten ze Brokeback Mountain verlaten en scheiden hun wegen.

Ennis trouwt met zijn eerder liefje Alma en krijgt twee dochters.  Intussen huwt ook Jack met de rijke Lureen en zij krijgen een zoontje.

Vier jaar gaan voorbij wanneer Jack een bezoek brengt aan zijn vroegere vriend Ennis en het wordt hen nu echt duidelijk hoe door hun verwijdering de band met elkaar alleen nog sterker is geworden maar ook de ware liefde die ze in elkaar vinden en die al die jaren is blijven verder smeulen.

Daar waar Jack wil breken met zijn conservatief leven, ontbreekt het Ennis aan moed om zijn gezin te verlaten, maar ook omwille van de grote maatschappelijke taboe op homo-relaties.

Ennis zijn vrouw komt achter de feiten en hun huwelijk strand, en ook Jack is niet gelukkig met zijn super-zakelijke vrouw.

Beide vrienden zullen elkaar gedurende de daarop volgende 20 jaar geregeld, stiekem ontmoeten in hun tentje aan de voet van Brokeback Mountains maar beiden leiden onder deze verborgen en verboden situatie.

Jack verongelukt en Ennis blijft uiteindelijk eenzaam en verlaten over, gesteund door de mooie herinneringen aan zijn liefdesrelatie met zijn overleden vriend.

De film toont prachtige natuurbeelden, het verhaal verloopt in traag tempo met opbouwende emoties.  Het is een verhaal over een verboden liefde, over ingetogen gevoelens en onuitgesproken woorden, maar des te voelbaar door het subtiel acteertalent van beide hoofdrolspelers.  Het countrysfeertje met romantische countrysongs geven de nodige ondersteuning.

Kortom, een prachtige film over liefde in een al even prachtig natuurkader, zoals we dat van regisseur Ang Lee gewoon zijn.

En al draagt deze prent het etiket van homo-western, ik vind hem in ieder geval speciaal gemaakt voor de vrouwen vanwege de knappe, zowel letterlijk als figuurlijk, mannelijke hoofdrolspelers die hun zodanig in hun rol inleven dat ik ze echt niet kon betrappen op enige vorm van overdrijving.

Integendeel, ze blijven de stoere cowboy met de ruwe bolster en de weke kern.

Een aanrader ! http://www.cinebel.be/nl/film.asp?code_film=15261

 

 

 

23:44 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

op ons lijstje Dit is één van de films die nog op ons lijstje staat. Betreffende Verdi, zijn wij ook favorieten van zijn opera's, hebben een CD-box met een vijftiental van zijn opera's. Deze en volgende maal gaan we nog eens naar de Bijloke om Vivaldi en mozart-uitvoeringen bij te wonen, ook altijd leuk.

Gepost door: Dirk | 15-03-06

De commentaren zijn gesloten.