18-03-06

DIT IS VLAAMS

De Belgische tenor Guy De Mey

met een carrière van meer dan dertig jaar, debuteert in de Scala van Milaan

Guy De Mey werd geboren in 1955 te St. Niklaas; grootvader was een St. Niklase bakker, vader ambtenaar.  Het begon allemaal op zijn vijftiende bij het St.Ceciliakoor in zijn geboortestad, maar hij luisterde ook naar radio Veronica en hield van Sony en Cher.  Zijn eerste zelfgekochte plaatje was van the Beatles.  Hij was tevens akela bij de scouts en ging naar de muziekschool waar hij piano volgde.
Zijn uitzonderlijke stem viel op en de koorleider raadde hem aan naar een zangpedagoge te stappen.  Nu geeft Guy De Mey zelf les aan het Antwerps conservatorium.
Inmiddels is zijn stem geëvolueerd van een lichte, hoge tenor naar een krachtige, lyrische tenor en trad hij zowat overal in Europa op, Canada, de Verenigde Staten, Israël en Japan op.  Hij zong in de opera's van Parijs, Firenze en New York. en binnenkort in de Bayerische Staatsopera, om daarna naar Zürich te reizen.
Maar dinsdag 7 maart jl. was het zijn grote première-optreden in de opera Kat'a Kabanova  http://www.gopera.com/igi/?id=108 van de Tsjechische componist Léos Janacek (1854-1928)
De hoofdrol in deze opera vertolkte De Mey reeds in 2004 in België voor de Vlaamse Opera (Antwerpen). Volgens kenners is het een prachtige productie, beklijvend en meeslepend.  Na de première in de Scala reageerde het Italiaans publiek euforisch.
Guy De Mey is inmiddels in Vlaanderen de grootste operaheld maar hij blijft er nuchter bij.  Los van de media-aandacht noemt hij zich een einzelgänger en heeft hij nog altijd zijn eigen stek te St. Niklaas. 
Mooi toch, dit bescheiden talent van eigen bodem.  Wel jammer dat onze huidige Minister van Cultuur dergelijk hoogstaand talent van echte internationale allure niet in de kijker stelt, laat staan er subsidies voor over heeft, anders hadden Vlamingen die niet zo hoog oplopen met het Eurovisie Songfestival tenminste weet gehad van Vlaanderens grootst klassiek zangtalent. Ik heb er alvast een cultureel hoogstaand weetje bij.
Bron : Knack nr.11 (15-21/03/06)

 

13:48 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

klassiek zangtalent ik geef - met het schaamrood op de wangen - toe dat het klassiek zingen niet echt aan mij besteed is. Hoewel.
Ik hou enorm van de Italiaanse Cantates van Handel, vertolkt door ongeveer dé mezzo-sopraan Magdalena Kozena. En Bartoli, hoewel ze koeler is, vind ik, valt ook wel in m'n smaak. En de Nozze di Figaro van Mozart is ook prachtig.
Hoewel, ik hou het meest van Bach.
Maar klassiek is niet echt m'n ding, ik hou er wel eens van, maar dagelijks luister ik liever naar de meer hedendaagse, populaire muziek.
in ieder geval, ik wens je een hele leuke zaterdagavond, en een mooie, rustige zondag.
karlo

Gepost door: karlo | 18-03-06

De commentaren zijn gesloten.