20-03-06

FILM

Telkens na een Oscaruitreiking is het aanbod nieuwe film groot.  Alhoewel we een verlanglijstje hadden aangelegd die we zo nauwgezet mogelijk afwerken, lieten we ons deze keer leiden door de vijf sterren in de stadsmagazine Zone 09 en trokken naar The New World

van de Texaanse, al wat oudere regisseur, Terrence Malick
Deze cineast staat bekend voor zijn bijzonder poëtisch filmproza en opkomende jong filmtalent die jaren later faam verwerven.
The New World is zijn versie van het Pocahontasverhaal.  Hoofdrolspeler Colin Farrell (laatst nog te zien in Alexander van Oliver Stone) zien we hier als Engelse expeditieleider die in de 17e eeuw voet aan wal zet in Noord-Amerika, kennis maakt met de plaatselijke bevolking en verliefd wordt op de knappe Indiaanse Pocahontas, vertolkt door nieuwkomer O'Orianka Kilcher.
De rest van het verhaal kent intussen iedereen al
In The New World speelt echter de natuur een overheersende rol.  Dialogen zijn hier niet zo belangrijk, overheersende visuele natuurbeelden leiden woordenloos het verhaal, alsof de camera registreert van wat er net naast de actie gebeurt.
Malick is een man met oog voor geschiedenis, de Indianen worden dan ook heel geloofwaardig in beeld gebracht in sierlijke bewegingen tot hun relatie met die overweldigende natuur.
Poëzie alom in deze prent die van de toeschouwer dan ook verwacht dat hij een stapje achteruit zet in de hedendaagse gestresseerde toestanden.
Deze film is eerder een natuurhistorische evocatie, boordenvol poëtische teksten waarin de kracht van de natuur je overdondert en je verplicht doet stilstaan.
Hier en daar iets te lang doet stilstaan, naar mijn mening.  maar zeker een aanrader voor wie de kunst verstaat van back to the basic.
 

 
 

08:28 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

malick je moet zeker ook de eerste films van malick zien: 'badlands' en 'days of heaven', het zijn echte meesterwerken. wat ook bijzonder is aan de regisseur is dat hij zich van het hele mediacircus niets aantrekt.

Gepost door: martin pulaski | 30-03-06

De commentaren zijn gesloten.