21-03-06

 DAGJE BRUSSEL

Als ik zo rondom mij hoor dan stel ik vast dat veel landgenoten het motto handhaven van "Elders is het gras groener". Ze hebben het over Parijs, Barcelona, Berlijn, New York enz....Zelden hoor ik een pleidooi voor onze hoofdstad.  Nochtans wie zich de moeite doet om af en toe een dagje te "Brusselen" zal ontdekken dat Brussel

http://www.brucity.be/

met de iris als symbool

een waaier van pareltjes op allerlei vlak te bieden heeft. Voor de afstand moet je het niet laten, centraler kan een hoofdstad zoals Brussel niet liggen.  Wij maken geregeld tijd om toerist in eigen land te spelen en laten ons door de NMBS rijden : auto op stal, niks geen verkeersknelpunten en weg zijn wij.

Een dagje BOZAR bvb. of lekker kuieren op de ZAVEL en zeker de vlooienmarkt op het VOSSENPLEIN

meepikken. Of het JUBELPARK,

waar je een tentoonstelling met een parkwandeling kunt combineren.  Of een themawandeling met geschoolde gids. Om nog maar te zwijgen van de vele multi-culturele eetgelegenheden. Brussel  ademt "wereld" uit maar ook een rijk cultureel en kunst patrimonium.

De uiteindelijke renovatie van het Atomium

was een echte must, niet in het minst voor de vele toeristen, maar evenveel voor onze Belgische nostalgie. Voor vele oma's en opa's van nu was de Wereldtentoonstelling destijds een eerste kennismaking met hun hoofdstad; voor velen is het er jammer genoeg bij gebleven.
Maar nu is er alweer een interessante trekpleister bij :

Naast de Japanse Toren en het Chinese Paviljoen, palend aan het Koninklijk Paleis, staat reeds lang een koetshuis met paardenstal.  Deze 3 gebouwen zijn de laatste architecturale huzarenstukjes van wijlen Leopold II, ontworpen door de Franse architect Alexandre Marcel (1860-1928).  Het koetshuis stond al jaren te verloederen bedolven onder een dikke laag duivenmest.  De Regie der Gebouwen had er 1,5 miljoen euro voor over om er een kunstschrijn voor Japanse kunst van te maken.

Een waardevolle collectie van maar liefst 12.000 stukken uit het Jubelpark kunnen evenwel niet allemaal in het gerestaureerd koetshuis; het is dan ook de bedoeling dat de tentoongestelde stukken regelmatig worden verwisseld.  Het zal dus jaren duren vooraleer zelfs een trouwe bezoeker een idee krijgt van de omvang en de kwaliteit van deze collectie.

Openingsfeest (gratis toegang) van woensdag 22/03 tot zondag 26/03, met demonstraties kendo, ikebana en origami.

Later zal het gebouw open zijn van dinsd. tot vrijd. van 9u30 tot 17u en in 't weekend vanaf 10u en zal de toegangsprijs 1,2 en 3 euro bedragen.

Geen excuus meer voor de zondagsklagers die het thuis niet zien zitten.

http://www.kmkg-mrah.be/nl/algemeen/nieuws.html#MUSEUM%20...

Brusselse spruitjes smaken uit-huis ook lekker !

 

 

13:24 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

dagje brusselen Leuke info over Brussel, en inderdaad je hebt gelijk, er is veel te zien in eigen land. Over Toots wil ik toch ook nog even iets kwijt. Het moet ook zo'n vier tal jaar geleden geweest zijn toen we in de winter een weekendje in Bilzen verbleven op een boerderij, met de bedoeling daar ook een aantal winterwandelingen te doen. Toevallig zien we een affiche hangen van een optreden die avond van Toots in het cultureel centrum aldaar. Wij er 's avonds ongepland naartoe maar de voorstelling was uitverkocht. Maar ze raadden ons aan te blijven wachten tot net voor het begin want het gebeurde wel dat er (telefonisch) bestelde kaarten bleven liggen. En ja hoor, twee kaarten in het midden op de tweede rij werden de onze!! Ik hoef je niet te vertellen dat Fleur en ik er van genoten hebben, deze topartiest met zijn 80 jaren nog steeds een podiumbeest.

Gepost door: Dirk | 21-03-06

De commentaren zijn gesloten.