24-03-06

JAN FABRE

Vanaf vandaag tot en met zondag slingert kunstenaar Jan Fabre http://www.belgium.be/eportal/application?languageParamet...
alweer enkele hammen en andere vleeswaren naar het hoofd.
Waarom alweer ? Wie zich het Gents stratenkunstenparcours (waarover gesproken in de vorige post) Over the Edges herinnert, zal ongetwijfeld nog de hamzuilen op het netvlies hebben,
toen Fabre de zuilen van de Gentse Aula vakkundig behing met hamsneden, zo vakkundig, naar mijn mening dat het resultaat een verbluffend marmer opleverde.  Maar ook  verbluffend veel reacties pro en contra met protestacties als gevolg. Nooit eerder is er in onze stad zoveel commotie rond het product "rauwe hesp" geweest.  En dit juist rechtover beenhouwerij en speciaalzaal Aula in de Volderstraat.  Nog vraag ik me af of toen hun verkoopcijfer niet het hoogste ooit was. Zou toch kunnen, want zien doet eten, zegt men.
Wat ik me wel herinner is de controversiële sfeer die de stad overgoot en hoe ik met blijdschap vaststelde dat er eindelijk publiekelijk en ook onder 't gewoon volk over kunst werd gediscussieerd. 't Is dus wel duidelijk dat ik pro Fabre's werk was en sindsdien is mijn positieve belangstelling in Fabre toegenomen.
Ik hou van zijn ideeën en de manier waarop hij ze verwezenlijkt. Neem nu zijn zelfbeeld bovenop het S.M.A.K.-gebouw, De man die de wolken meet

en zijn "Op zoek naar Utopia"tijdens Beaufort 2003 te Nieuwpoort

of zijn groene keversplafond in het Koninklijk Paleis, zijn veelzijdig theater-oevre en de verscheidene andere kunstdisciplines die hij meester is, het moet gezegd dat Fabre  samen met Panamarenko, Luc Tuymans

http://nl.wikipedia.org/wiki/Luc_Tuymans

Wim Delvoye

http://kunstbus.nl/verklaringen/wim+delvoye.html

en Michaël Borremans onze beste hedendaagse Belgische kunstvertegenwoordigers zijn waarop wij kunnen bogen. 

Terug naar Fabre : naar aanleiding Homo Faber een exclusieve tentoonstelling van half mei tot half augustus in het Antwerpse MuHKA stelt hij dit weekend opnieuw enkele van zijn "vleeswerken" samen : een reeks kleine sculpturen in filet americain, een kleed en kostuum van vleeswaren (welke charcuterie is niet vermeld) en enkele werken met.....biefstukken.

meer info : www.muhka.be

Jan Fabre : ge zijt "voor" of ge zijt "tegen", aan zij die gaan zien : alvast smakelijk, ruiken mag, aankomen niet.

 

 

16:51 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

hamzuilen de hamzuilen indertijd vond ik inderdaad 'over the edge' van de goede smaak. Sorry hé, uit protest ben ik daar langsgegaan (toevallig moest ik daar in de straat zijn), maar de gemarmerde zuilen vlees heb ik genegeerd.
Voor de rest niets dan goeds over deze kunstenaar, tooit zijn beeldje van de wolken-metende-man ook niet de Singel in Antwerpen, tenminste een replica ervan?
En nogmaals, erop terugkomen, ik kan het niet laten: er is genoeg honger in de wereld, waarom dan met voedsel koketteren?? En nog: Zijn kevertjes-werken zijn toch ook - naast kunst - een kaakslag voor de zuivere schoonheid van de ongerepte, levende natuur vind ik.
Maar als kunst niet vrij meer mag zijn... Voor of tegen, het zal me niet beletten er toch van te houden, of (kunstzinnig) onverschillig te blijven.
Groetjes en een héél leuk weekend,
karlo
ps: en wie weet, op de Gentse Feesten :-)

Gepost door: karlo | 24-03-06

Niets nieuws Jan Fabre is niet de enige die vlees bezigt bij zijn creaties. Zelfs in de modewereld vinden we het gebruik van vlees voor kledingstukken weer. Op volgende site vind je hoeden terug gemaakt uit 100% vlees: http://www.hatsofmeat.com .Fabre, hoe bejubelt, ook is niet de enige die hiermee uitpakt!

Gepost door: Eric | 24-03-06

*** hier even op bezoek geweest
prettig weekend !!

Gepost door: Borriquito | 24-03-06

De commentaren zijn gesloten.