25-03-06

CULTUUR OP CANVAS

Als er een TV-zender van eigen bodem is waar ik het slapen gaan nog even voor uitstel dan is dit Canvas.  Sinds gisteren heeft die zender mij behoorlijk teleurgesteld en duidelijk gemaakt zich ook al aan te sluiten bij de rangen van het populisme met haar nieuw cultureel (?) programma "De Leeuw in Vlaanderen" gepresenteerd door onze noorderbuur Rick De Leeuw

Nu heb ik persoonlijk niks tegen die mens en vind ik hem best OK als entertainer, maar als cultuurkenner en presentator geef ik hem een ferme buis.  Aan een cursus articuleren is hij ook dringend toe (bij deze kan ik hem mijn dochter-logopediste aanbevelen).

Het ganse concept van dit nieuw cultureel programma is oersaai.  Er wordt niet eens meer op locatie gegaan, wat juist de troef was van het vorige, teloorgegane Republica, met schwung en intelligentie gepresenteerd door Lieven Vandenhaut

Het is tegenwoordig bon-ton verschillende items door een stand-up-comedian aaneen te lijmen.  Gunter Lamootop zich is een uitstekende stand-up maar middenin een cultureel programma plotsklaps als een op en neer springende zenuwpees-spiraal onvoorzien je avond verstoren terwijl cultuur nu net die avondpauze zou moeten zijn als een voorkauwer voor je weekendkeuze, vind ik ook maar niks.

Blijkbaar is Rick De Leeuw ergens met zichzelf blijven steken in de puberjaren want hij vond het hoogst interessant om aan zijn twee opeenvolgende gasten, Dimitri Verhulst en Luc Tuymans dezelfde vraag te stellen over wat ze deden op hun 14e, 15e levensjaar.  Waarop Tuymans laconiek antwoordde "ik was aan 't groeien".

Voor mij was de maat al in 't begin vol toen De Leeuw zijn gezicht tot een vraagteken wrong en hij zijn mond nauwelijks kon dicht houden bij het horen van de door Verhulst vernoemde

Jos Vandeloowaarop Verhulst de leegte opvulde met "maar die ken jij blijkbaar niet".  Vandeloo, één van onze Vlaamse iconen, notabené !

Canvas zal zich toch ernstig moeten beraden over hun jonggeboren Vlaamse Leeuw of ik vrees dat hun kijkcijfer vlug zal (uit)geteld zijn.

http://www.canvas.be/canvas_master/programmas/deleeuw/c_

Ik haal mijn cultuurkennis toch maar beter uit andere bronnen. Jammer want nu HAD ik eens een favoriete TV-zender.....

 

 

 

 

 

 

15:08 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

mja Ik vond dit wel een goed programma. Niet al te arty-farty achtig. Met een goeie Gunter Lamoot (zonder 'h') en een vlotte Rick De Leeuw (met 'c').

Gepost door: Jim | 25-03-06

Hello Jim.... (hé van wie was die song ook weer ?)
Gelukkig dat mensen van verschillend pluimage zijn anders zag de maatschappij er nog grijzer uit. Ik kan me voorstellen dat het programma beter inslaat bij jongeren, maar ik ben nu eenmaal, zoals jij aangeeft, een arty-farty-type.
Nog bedankt voor de spellingtips, pas ze direct aan zie, juist is juist !
Ik laat me ook nog wel op jouw blog horen,
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 25-03-06

de leeuw rick de leeuw gemist, maar blijkbaar niets essentieels aan me laten voorbijgaan dus. gelukkig hé
leuke zaterdagavond en een mooie zondag, iris!
(o ja, ik hou soms niet van hoofdletters)

Gepost door: karlo | 25-03-06

Top Ik vind jou geen arty-farty type hoor; ik had het over het programma (dat dus niet arty-farty was). Normaal zou ik daar nooit naar kijken maar het zat net tussen 2 programma's die ik wou zien (Humo's pop poll en comedy casino). Ik ben blijven kijken omdat ik het wel een goedgemaakt programma vond.
Geheel de uwe,
Jim

Gepost door: Jim | 25-03-06

De commentaren zijn gesloten.