26-03-06

DUBBEL-TENTOONSTELLING BRUSSEL

Vandaag, na alweer een "dagje Brusselen" tot het besef gekomen dat we eigenlijk cultuur-masochisten zijn vanwege het zalig gevoel van nijdig knijpende spiersteken in nek, schouders, kuiten en voeten en een volgestouwde hersenpan die een heerlijk "je m'en fou de tout le monde"-gevoel kreunt.  Sporen op zondag vinden wij bijzonder leuk (sorry voor de dagelijkse treinreizigers uit noodzaak). Klokslag 10u deze ochtend en ondanks het nieuwe zomeruur met een ingekorte nacht, de deuren van Bozar pas geopend, ons een duo-tickets aangeschaft en onze dag kon beginnen. We kozen eerst voor de tentoonstelling "De Wiener Werkstätte en het Stoclet Huis" Een eeuw geleden lagen de verwachtingen heel wat hoger; toen wilde men de schone en decoratieve kunsten met elkaar verzoenen en een allesomvattende wereld van schoonheid scheppen die samenspant met industrie en moderniteit. Precies uit die gedachte kwam de De Wiener Werkstätte (WW) voort, het Weense atelier van sierkunstenaars dat centraal staat in deze tentoonstelling die het Paleis voor Schone Kunsten http://www.bozar.be/home.php?lng=nl en het Mak (Wenen) http://www.vides.nl/gallery/wenen

samen organiseren.  Liefst méér dan 1000 voorwerpen uit het MAK en wereldwijde verzamelingen zijn tentoongesteld.

Het Stoclet Huis in Tervuren van de gelijknamige Belgische financier is één van de meesterwerken van WW-ontwerper Hoffmanns en zet de tentoonstelling extra kracht bij met een uitgebreide dia-voorstelling want dit Art-Deco-paleis is nog steeds in handen van de familie en niet toegankelijk 

We kwamen ogen tekort en hier en daar zag ik wel iets geschikts voor ons eigen interieur...een mens mag al eens dromen nietwaar ?

Het fijne aan een duo-tentoonstelling is dat we Bozar niet buiten hoefden en onze grommende maag konden voldoen in het artistieke resto ter plaatse waar de lunchgerechten al even kunstzinnig worden geserveerd waarna we onze weg vervolgden voor de Gentse pointeïst Theo Van Rysselberghe (1862-1926).

http://www.bozar.be/activity.php?id=5633

De nooit eerder bijeen gebrachte werken uit o.a. privé-bezit geven een totaalbeeld van deze talentvolle schilder van eigen bodem die in al zijn facetten ons kunstzinnig hart veroverde en we lieten ons gretig verleiden door zowel zijn portretten, zeezichten als landschapstaferelen.

Toen uiteindelijk ook onze culturele honger was gestild kwamen, bij het buiten komen, ook de gunstig gestemde weergoden ons vergezellen met een schichtig lentezonnetje en we trokken de stad in : de pittoreske omgeving van de Zavel; het gezellig Vossenplein in de Marollen met de volkse, multi-culturele sfeer en, nog niet voldaan, staken we door naar de Grasmarkt voor alweer een terrasje, waar het krioelde van gelijkgestemden die ook waren ingegaan op de verrassende weersomstandigheden.

Onze hoofdstad leefde en bruiste als voorbode voor een (eindelijk) nakend terrasjesweer en wij voelden het in al onze botten en trokken moe maar voldaan naar het Centraal station om spoorsgewijs ons eigen stekje op te zoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20:24 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Leuke site Ik zal zeker af en toe eens komen piepen!

Gepost door: Lukas | 27-03-06

interessant Goed nieuws dat je hier brengt. Die WW lijkt wel eengoed initiatief
groetjes

Gepost door: sebastian | 27-03-06

De commentaren zijn gesloten.