31-03-06

DEN HAAG 1

Wat telkens steevast op onze Haagse agenda staat
is het Mauritshuis met zijn Koninklijk Kabinet van Schilderijen en de intieme museumzalen van dit 17e eeuwse stadspaleis in het historisch hart van de Hofstad :
We geraken maar niet uitgekeken op de topcollectie van de Gouden Eeuw waaronder "Het meisje met de parel" van Vermeer, "Anatomische les" van Rembrandt, "De Oestereetster" van Steen, "De stier" van Potter enz....
In de 18e eeuw legde stadshouder en verzamelaar prins Willem V de basis voor deze collectie en werd het Museum genoemd naar de eerste bewoner, Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen.

Jaarlijks zijn twee tijdelijke tentoonstellingen te zien in het Mauritshuis.  Dit keer konden wij "Droom van Italië" meepikken.

Eeuwenlang was Italië voor vele kunstenaars het land van hun dromen.  Achter de bergen wachtte het grote geluk.  Dit zonnige, aantrekkelijke land met zijn rijke cultuur en diverse kunstuitingen was, en is nog steeds, een onuitputtelijke bron van inspiratie.

"Droom van Italië" toont pareltjes van meesterwerken van o.a. Turner, Corot, Lorrain, Ingres en vele anderen uit e 16e, 17e en 18e eeuw.

In de prijs van 11,5 euro zit gratis een audiotour en kunnen we meedromen van la bella Italia.

Soms houdt men een beetje te veel vast aan mythes als zouden onze noorderburen te gierig zijn, terwijl onze musea ons wel weten te vinden voor een surplusje voor wie wil genieten van een audiotour.

www.mauritshuis.nl

 

 

de bergen wachtt

22:36 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.