31-03-06

DEN HAAG 2

Den Haag heeft er sinds een 3-tal jaar geleden een nieuw interessant museum bij : Het Paleis op de Lange Voorhout

Deze prachtige residentie is bijna een eeuw van de koninklijke familie geweest en werd in 1896 aangekocht door koningin Emma, de overgrootmoeder van de huidige koningin Beatrix.  Ze gebruikte dit paleis als winterverblijf. Het museum-café getuigt trouwens nog van de toenmalige kelderkeuken waarbij de oorspronkelijke betegeling van vloer en muren werd behouden.

Nu geeft Het Paleis onderdak en hommage aan de Nederlandse meester-graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher

Escher maakte vooral houtsneden en houtgravures.  Hij maakte vele reizen en woonde een tijd in Italië.  Zijn werk bestrijkt episodes met o.a. realistische landschappen, waarna hij de rest van zijn rijke grafische carrière wijdde aan surrealisme en steeds meer een loopje met de werkelijkheid nam.

Men kan er ook meedoen aan een uniek Virtual Reality Programma met speciale beeld- en geluidsbrillen waardoor het mogelijk lijkt in het werk van Escher zelf te bewegen.  Tevens staan er computers met Escher-spelletjes en tal van andere animaties die een link leggen met deze eigenzinnige graficus-kunstenaar.

Het werk van Escher was voor ons een openbaring en een sterke aanrader voor wie zijn (klein)kinderen een eerste aanraking met kunst wil bijbrengen, in combinatie met een stadsbezoek.  Een fascinatie........niet alleen voor kinderen, ook wij herbeleefden een paar uurtjes puur jeugdgenot in een bizarre maar kunstzinnige sfeer.

 

 

 

 

 

22:10 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.